Още веднъж искам да благодаря на всички хора, които бяха ангажирани с тези избори, защото те свършиха чудесна работа.

За мен изборите протекоха нормално, давам им висока оценка, българите имаха възможност да изразят свободно своя глас. Това каза в Пловдив президентът Румен Радев. Той откри Шестия европейски форум за социално предприемачество, съобщи БТА.

По повод на консултациите за съставяне на ново правителство държавният глава каза, че преди това трябва да се свика Народното събрание и уточни, че това ще стане в законоустановения срок, който по Конституция е до един месец след изборите. Според моите виждания това може да стане и по-рано, добави Радев.

Според него най-вероятно ще се отиде на някакъв тип коалиция, което по думите му означава компромис. В никакъв случай не искам да пресирам партиите, защото това ще бъдат наистина едни сериозни компромиси и нека те спокойно обмислят, какво означават те, каква е тяхната цена и най-важното е в никакъв случай да не взривят бъдещето време, коментира държавният глава.

Радев отказа до коментира каква коалиция ще бъде най-добрият вариант с уточнението, че не иска да влияе. Той припомни, че по Конституция президентът прави консултации с партиите, но не формира коалициите, което е ангажимент на самите тях.

"Нека намерят най-доброто решение за България. Очакват ни наистина доста предизвикателства", добави Румен Радев.

На въпрос какъв кабинет очаква Радев отговори: "Надявам се да бъде кабинет на националната цел и националното единение."

Запитан как ще коментира искането на Лютви Местан за касиране на изборите, президентът каза:

"Аз мисля, че мераците на Лютви Местан ще срещнат преди това оценката на българските институции."

За казуса "Копривщица" държавният глава отбеляза, че не е нормално няколко общинари, с каквато и да е цел, да определят бъдещето на Копривщица. Копривщица принадлежи на България и това е наше културно-историческо наследство, добави Радев.