Това каза снощи вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ.

По повод пограничната ограда и филма на Елена Йончева той напомни, че идеята за изграждането й била негова.

В едно нещо съм съгласен с Елена Йончева - там има корупционни схеми. Те обаче не са на най-високо ниво във властта, на ниско ниво, заяви Симеонов.

Той разкри, че е получил оплакване от войници. Граничните полицаи правят отделни патрули за охрана по границата, а войниците ги поставят на места, които са с камери.

Незаконното преминаване по границата е с помощта на гранични полицаи, твърди Валери Симеонов. Възможността за корупция е именно при граничните полицаи и затова при охраната е добре да се комбинират с войници, предложи той.

Гранични полицаи се настаняват на квартири при свои колеги в Средец, това е нередно, смята още Симеонов.

Здрава ли е коалицията?

Ние сме коалиционно правителство и аз съм представител на една от партиите в нея. Не държа да ми се чува думата и мнението, но смятам, че в една коалиция трябва да има нормални отношения и култура, но не винаги ги има, коментира Симеонов.

Част от решенията, свързани с кадри или общата национална политика не е редно да ги научаваме от медиите, критикува вицепремиерът.

По думите му оставката на г-н Главчев беше голяма изненада, защото при коментиране на инцидента на коалиционен съвет не е станало дума изобщо за оставка. Подаването й изненадало Симеонов.

Така той отговори на въпрос дали е обиден във връзка със случая "Главчев".

Вицепремиерът допълни, че кадровата смяна на поста председател на Народното събрание не е била съгласувана с Обединените патриоти.

По принцип решенията за оставките трябва да са колективно решение, категоричен е Симеонов.

Не мисля, че по този лек начин трябва да се постъпва, само и само да се укроти опозицията. Опозицията няма да бъде укротена, особено с тази дама, която играе ролята на джихадистка с пояс бомби, която само държи бутона. Симеонов каза, че има предвид Корнелия Нинова и прогнозира, че жестът към Нинова и БСП ще има стремглава ескалация на ултиматуми и рекет. В случая се опитваме да гоним котка с щафета салам, коментира Валери Симеонов.

По повод номинацията на Цвета Караянчева за поста на Главчев - председател на НС, Симеонов също каза, че било коалиционен въпрос, въпрос на разбирателство.

Той не се съгласи с квалификацията, че Бойко Борисов е едноличен лидер. Но имал навици (от преди), които не са полезни за коалиционно управление.

Като "труден въпрос" Валери Симеонов определи въпроса готов ли е да напусне коалицията. Отговорът също бил труден - какво ще последва от това - "ако ще доведе до предсрочни избори - не, не биха напуснали".

Вицепремиерът напомни, че с ГЕРБ имат споразумение за 4-годишен мандат, а управлението в момента по оценката му е успешно.

Лидерът на ВМРО, съпредседател на Обединените патриоти и военен министър Красамир Каракачанов обяви тази сутрин по БНТ, че в управленската коалиция няма напрежение.

“Конфронтация няма. Почти всяка седмица има политически съвет между ГЕРБ и ОП, категоричен бе той.

Каракачанов също каза, че е против оставката на Главчев, "понеже няма нужда от изкуствена поляризация".

Крайните позиции на опозицията не са необходими. Крайната конфронтация не печели нищо, не може на всяка остра атака да се постъпва така. Не бива да се разделя обществото по духовни, религиозни и други принципи, не бива да се клевети страната ни, трябва да имаме национално достойнство, а не само да се ориентираш по дребния партиен егоизъм, изтъкна Каракачанов.