Разговор за управленските приоритети и програмата на парламента. Ако искаме стабилна България, трябва да загърбим партизанските си страсти и мераци за служебна победа и да заздравим мнозинството, около важните реформи, които предстоят - Закона за съдебната власт, Закона за лечебните заведения, антикорупционния закон.
Това написа от САЩ в профила си във Фейсбук съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев.

Възможно е да се наложи предоговаряне на коалицията. Това не бива да ни плаши. Ако мнозинството ГЕРБ/ДПС/АБВ се запази и атаките срещу РБ продължат, трябва да сме готови за нови избори, на които да получим по-висок резултат, и то като единна и дисциплинирана политическа сила.

Рано тази сутрин Борисов коментира пред "24 часа" изказването на Кънев така:
"Нямам навика да чета по нощите кой какво пише във фейсбук. Не съм го чел и не коментирам. Има си формати, ако някой е недоволен, трябва да говори там".

Вчера Борисов разкритикува РБ, че не са подкрепили част от въпросите на президента за изборния референдум и че ги няма в НС при гласуването на важни
за правителството промени. Той ги прикани да си седят на столовете в залата.

Закачките на премиера по повод поведението на реформаторите не ми се струват много конструктнивни, коментира днес по БНР другият съпредседател на ПГ на РБ Найден Зеленогорски.

РБ има своето достойнство и няма да позволи, дори на партньорите, да се държат по този начин. Ние не сме се венчали за властта. Истината е, че още когато обсъждахме гласуванията по отношение на конституционните реформи, ако се беше стигнало до гласуването на нашия проект и ако бяхме останали сами, без подкрепата на ГЕРБ, съществуваше вариант, при който нашите министри да си подадат оставките и да се оттеглим от правителството, каза Зеленогорски.

Той е на мнение, че в настоящата ситуация от РБ трябва да проявят здрави нерви, но и да съхранят лицето и достойнството си.
 
"Партиите от Реформаторския блок са оцелявали дълго в годините и в опозиция. За нас това не е най-голямата мечта да бъдем в едно управляващо мнозинство с политически сили, с които очевидно на политическата сцена сме на диаметрално противоположните краища", коментира Зеленогорски.

Това, че Реформаторският блок заплашва, за да извлече една или друга изгода, ми е добре познато. Няма да разпаднат мнозинството. Виждам, че има едно засилено общуване между реформаторите и ДПС, каза на свой ред вчера лидерът на АБВ Георги Първанов.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Ще се предоговори ли коалицията?

АНКЕТА: Очаквате ли развод между ГЕРБ и РБ?