ГЕРБ и Реформаторският блок са готови да подпишат коалиционно споразумение за ново правителство, стана ясно след двучасова среща на ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт.

Съпредседателят на РБ Радан Кънев обясни, че с ГЕРБ ще предложат управленска програма, отразяваща приоритетите и на ПФ, и около нея ще се структурира политическо мнозинство.

Може да се разчита и на подкрепа от АБВ за определени приоритети.

Кънев добави, че става дума за двупартийно правителство и реформаторско мнозинство в Народното събрание, скрепено с писмено споразумение, което да бъде най-малко трипартийно, предаде БНР.

Вижте снимки >>>

Целта е до края на следващата седмица да бъде съставено ново правителство.

Напреднахме много за подписване на политическо споразумение в следващото НС, което да застане зад общо управление. След подписване и уточняване на мнозинството, бързо би могло да се стигне до проект на кабинет. Ако има мнозинство в НС, няма правителство на малцинството. Ще има общ документ, който ще отразява приоритетите и очакваните гаранции на всички партии, каза Кънев, цитиран от "Фокус".

Румяна Бъчварова от ГЕРБ уточни, че коалиционното споразумение с РБ ще включва общи приоритети, политическа рамка, структура и състав на следващия кабинет и ще бъде придружено от програмни приоритети, за които търсят по-широка политическа подкрепа.

Поканата към ПФ за среща днес била да видят тяхното разбиране за формула за кабинет и възможността да подкрепят правителство, без да участват в него.

Томислав Дончев от ГЕРБ добави, че се разработва програма, която трябва да е компромис между програмите на ГЕРБ и РБ.
Някои точки подлежали на изчистване.

"Не бихме приели подкрепа от всеки и на всяка цена. Това минава през пълно съгласие с всички цели и принципи от общата програма. Има политически сили, чиято подкрепа можем да приемем, има сили, чиято подкрепа нямаме възможност да приемем", добави Дончев, като уточни, че от ГЕРБ не могат да приемат подкрепа от ДПС, предаде БГНЕС.

По думите му до понеделник вечерта или вторник сутринта ГЕРБ ще представят окончателния текст на програмата.

Бъчварова отбеляза, че от ГЕРБ канят политическите сили да приемат тяхната програма и принципи, а не съвместно да се коригират.

На въпрос дали ЕНП са запознати с тази явна подкрепа от ПФ, която ГЕРБ и РБ ще очакват, Бъчварова отвърна, че не е необходимо ЕНП да бъдат запознавани с това.
Запитан дали утре Бойко Борисов няма да каже друго, Дончев отвърна, че "ситуацията е динамична".

Вчера председателят на ЕНП Жозеф Дол заяви, че веднага трябва да бъде сформирано дясноцентристко правителство с премиер Бойко Борисов и без участието на ПФ, които обвини в ксенофобия. Лидерът на ГЕРБ обяви след това, че няма да участва в управление заедно с ПФ заради различия в евроатлантическите им виждания.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов напусна тристранната среща малко преди тя да приключи. Той заяви, че нищо ново не се е случило и те няма да участват в коалиционно правителство.

"Настояваме преди да се говори за правителство, да се обединим около програма, наречена "Програма за спасение на България", важното е колкото може повече партии да бъдат обединени. Продължаваме преговорите по съгласуване на програмите", каза той и добави, че когато се състави програма, ще говорят за формата на управление.

На въпроси дали е обсъдено изказванието на председателя на ЕНП Жозеф Дол, Симеонов заяви:

"Засегнати сме от поведението на европееца Дол, който не си е направил труда да се запознае с нашата програма и просто преразказва едни глупости, които са му написали 60 циганина в една петиция".

Малко след това Томислав Дончев от ГЕРБ коментира пред журналисти, че ако действително буквално е казано същото, това не е добро начало на опита да бъде формирана коалиция на малцинството с по-широка парламентарна подкрепа.

Сутринта Борисов заяви, че е готов да жертва дори ГЕРБ, за да има стабилност, с което потвърди готовността си да състави сам кабинет.

АНКЕТА: Одобрявате ли кабинет на малцинството ГЕРБ-РБ?