Тя обаче няма да бъде съгласувана с правителството в Дамаск.

За наближаващото настъпление съобщи командващият на операциите против ИДИЛ в Ирак и Сирия, американският генерал-лейтенант Стивън Таунсенд. Той говори пред журналисти в Пентагона по конферентна връзка от щаба си в Багдад.

Американското разузнаване има данни, че "Ислямска държава" готви заговори срещу Запада от сирийската си крепост Ракка, което прави настъплението още по-наложително, каза ген. Таунсенд.

Той отказа да уточни за кога е планирана операцията, обяснявайки, че "врагът също слуша" пресконференцията му.

Генералът допълни, че коалицията е готова да приветства всеки партньор, готов да се присъедини към битката с ИДИЛ. Запитан дали в нея ще участват турски и кюрдски сили, той каза, че Турция е изявила готовност за това, а кюрдските милиции влизат в ядрото на силите, сражаващи се с джихадистите.

За кюрдските Сили за защита на народа, които Турция смята за терористична организация заради връзките й с ПКК, Таунсенд каза, че "те са необходима част от офанзивата".

Правителството на САЩ не смята да координира операцията за освобождаване на Ракка от ИДИЛ с режима на Башар Асад, заяви говорителят на Държавния департамент Джор Кърби, цитиран от ТАСС.

Тези дни Вашингтон и Лондон съобщиха, че се подготвя "изолиране" на Ракка, град който е в ръцете на "Ислямска държава" от март 2013 г. и се смята за нейна фактическа "столица" в Сирия.