Представителят на парламентарната група на партия Християнсоциален съюз (ХСС) Герда Хаселфелт каза днес, че е за издигане на кандидатурата на Ангела Меркел за четвърти мандат като канцлер въпреки разногласията по някои въпроси в управляващата коалиция.

Изявлението на Хаселфелт е поместено във вестник "Мителдойче цайтунг", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Ако Меркел е готова отново да издигне кандидатурата си за канцлерския пост, аз изцяло ще я подкрепя", посочва Хаселфелт. Тя заявява също, че ХДС и ХСС, които са партньори в управляващата коалиция, остава само да преодолеят някои разногласия, след което трябва да "се съсредоточат върху борбата със съперника".

Бившият председател на ХСС Ервин Грубер също каза, че Меркел трябва да бъде кандидатът за канцлер на блока ХДС/ХСС, съобщава в днешния си брой вестник "Кьолнер щатанцайгер".

"Меркел е известен политик в целия свят, освен това само тя провежда центристки курс в Германия. В интерес на ХСС е да подкрепи нейната кандидатура за нов мандат", заявява Хубер.

В събота заместник-председателят на ХСС Манфред Вебер заяви пред списание "Шпигел", че също ще подкрепи Меркел, ако тя се кандидатира за четвърти мандат. "Ангела Меркел е нашият кандидат. В това не трябва да има съмнение", заяви той.

Вебер изрази надежда, че това ще бъде окончателно обявено от ХСС и самата Меркел в най-скоро време.

Шестдесет и две годишната Меркел, която заема поста от 2005 г., отказва да коментира дали ще се кандидатира през 2017 г., като посочва единствено, че ще обяви намеренията си в подходящия момент. Миналия месец обаче тя каза, че все още е мотивирана.
Меркел не разкрива и кога ще вземе решение по въпроса.

"Този ден още не е дошъл", каза тя. Кандидатът за канцлерския пост трябва да бъде обявен на следващия конгрес на ХДС, който се очаква да бъде свикан до края на годината.

Преди това председателят на ХСС и премиер на Бавария Хорст Зеехофер заплаши, че няма да подкрепи канцлера на предстоящите избори за Бундестаг, ако не бъде въведен лимит за приема на бежанци. Той е на мнение, че Германия не трябва да приема повече от 200 хиляди мигранти годишно.