Протестът им започна в 9:00 на паркинга на търговския комплекс на бул. „Ботевградско шосе“.

Ако нещата продължават по същия начин, са готови на още протести, обявиха те.

Aвтошколите от цялата страна настояват за диалог с Министерството на транспорта във връзка с промените при провеждането на изпитите за шофьорска книжка, съобщават организаторите на протеста. Те искат разделение между разрешителната, контролната и изпитната дейност.

Представителите на автошколи от цяла България се обединяват около идеята, че липсва диалог, че техните предложения и жалби не са чути, и че за да бъдат ефективни промените, трябва да бъдат разглеждани и предложенията на хората с дългогодишен опит в сферата.

Те се обявиха против намерението на транспортното ведомство да купи коли за всички поделения на Автомобилна администрация в страната, с които да се провежда практическия изпит.

Ние не искаме проблемите да се пренасят от болната глава на здравата, тъй като инструкторите пари не вземат. Ако някой взема пари, това са изпитващите, каза Калин Вълов - инструктор в автошкола.

Изпитващите са си направили такива схеми, че ако курсистът не си плати, те ще го скъсат. Трябва да има разделение на контролиращия орган, тъй като в момента разрешителната, изпълнителната и контролната власт са слети в едно, подчерта  Десислава Василева.

От т.нар. ДАИ издава разрешителни за обучение на курсисти, като същите тези хора и изпитват, и санкционират, и проверяват, и налагат наказания, което означава, че по този начин организиран изпитният процес дава предпоствки за корупция. Затова протестиращите предлагат децентрализиране на този тип процеси, обясни Василева.

Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България коментира пред БНР, че нещата от ден на ден стават по-лоши и по-лоши.

Всичко това събра хората на тази среща. Най-важното, което искаме обществото да разбере е, че ние не сме корумпирани, ние сме жертва на корупцията. Това, което виждаме по медиите от изявленията на г-н Московски е, че той непрекъснато набляга, че ако не са инструкторите, корупция няма да има. Ние искаме държавата да не ни помага, но поне да не ни пречи да работим. Надяваме се, че ще стигнем до един конструктивен диалог, за да бъдат оправени нещата, каза Георгиев.

До протеста се стигна, след като на 8 юни вечерта бяха извършени арести и обиски в автомобилната администрация заради продажба на книжки. Сред задържаните имаше и двама собственици на автошколи, но на тях не бяха повдигнати обвинения. Те са привлечени като свидетели.

Схемата е обхващала изпитите за кормуване.