В книгата си той разказва за своя живот след излизането от властта, предаде БТА.

Относно програмата, по която работи, той заяви, че за нея бил помолен от "сериозни глобални кръгове" по време на посещението си в Берлин по-рано този месец за честванията послучай 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена.

Горбачов подчерта, че е необходим свят, в който всички да живеят спокойно, а не мир, изгоден само за онези, които са обрали слабите страни.

Необходимо е да бъдат създадени глобални институции, които да помагат на ООН при взимането на решения, призова той, като подчерта, че "без граждански организации, които да са събрали цялата народна мъдрост, нещата няма да се получат".

Горбачов оцени положително ролята на руския президент Владимир Путин за стабилизирането на ситуацията в страната след управлението на неговия предшественик Борис Елцин.

В същото време той го посъветва да не повтаря неговите собствени грешки.

"Макар че (Путин) прибягна до авторитарни методи, за да спаси Русия от разпад, целта (му) бе в интерес на мнозинството"
, обобщи своята теза Горбачов.

Последният съветски ръководител обаче отчете, че според него настоящият руски лидер "започва да страда от същата болест, от която и аз (по време на перестройката) - самоувереността".

"Струваше ми се, че съм хванал Господ за шлифера", спомни си Горбачов за своето управление по време на перестройката - период, завършил с отстраняването му от власт.

"Никога не ставайте самонадеяни, самонадеяността ме подведе", отбеляза той.

По време на презентацията 83-годишният Горбачов показа завидна сила на духа и добро настроение.

"Издържах"
, заяви лаконично той, разказвайки спомените си за натиска, на който е бил подложен след излизането си от властта, преди да констатира, че "впрочем, възнамерявам да живея още".

Последният съветски лидер завърши в шеговит тон, като покани присъстващите на 90-ия си юбилей.

На презентацията, в магазин в центъра на руската столица, присъстваха много хора. Стотици от тях се наредиха на опашка, за да получат автограф от Горбачов.