Книгата е писана през 2001 г. докато Ахмет Давутоглу е университетски преподавател и преди да заеме последователно постовете на външен министър и премиер на Турция, предаде БТА.

Посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче изтъкна, че това е книга, която Ахмет Давутоглу е написал със своето академично перо, няма политическо измерение.

Дипломатът посочи, че книгата представя една философия и препоръка - предлага се една идея как Турция в 21 в. би могла да развие своите всеобхватни търговски, политически и други отношения със своите съседни страни.

Той допълни, че това не е книга с историческа насоченост, а книга за международните отношения и в същото време книга за философията.

Книгата предлага една препоръка как биха могли да бъдат развити отношенията и сътрудничеството, включително и с България, което е важно, посочи Сюлейман Гьокче.

Министърът на образованието Тодор Танев каза, че това е стратегическа книга, а авторът й остава мислител и стратег.

"Книгата е позната на тези, които са искали непременно да видят какво пише в нея и твърде непозната на хората, които си правят различни заключения от квалификации, които тя получава като например, че работи директно за ислямизма, за една нова империя на изток от нас", каза Танев.

По думите му империите не изглеждат по този начин и не могат по този начин да бъдат създавани. Нито една книга не е достатъчно силна да ги създаде, каза Танев.

Министърът посочи още, че в книгата вижда разбирането за стратегията като архитектура на бъдещето, а не като план с крайна цел.

Книгата на Ахмет Давутоглу представлява задълбочен политологичен труд, разглеждащ насоките във външната политика на Турция в широк географски, исторически и културен аспект.

Творбата среща противоречиви оценки през последните години, според критици тя се възприема като програма за неоосманските амбиции на Турция за в бъдеще.

Сред присъствалите на представянето на книгата в БАН бяха още лидерът на ДПС Лютви Местан, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, главният мюфтия Мустафа Хаджи.