Договорите са по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и бяха връчени на церемония в Министерски съвет.

„Имам една молба към вас – да си направите чисти, публични, ясни обществените поръчки. Целият контрол е при вас – бъдете много внимателни, за да няма после разследвания по телевизиите и вестниците“, обърна се към кметовете премиерът Бойко Борисов, цитиран в съобщение на МЗХ.

„Всичко отива директно при хората – това са читалища, училища, детски градини, водоснабдяване, пътища. Тук сте кметове от всички партии и колкото сте по-бързи и ефективни, толкова работата ви ще бъде по-видима“, добави Борисов.

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов припомни, че първият прием по подмярка 7.2 от ПРСР (по която са подписаните договори) беше с бюджет от 341 млн. евро. Заради правилото да се одобряват всички договори с равни точки вероятно сумата ще нарасне до 380-390 млн. евро.

Очакванията са подписването да бъде финализирано в рамките на 2-3 месеца. След това с помощта на Националното сдружение на общините ще бъде отворен втори прием за целия остатъчен бюджет по подмярката.

Подписани договори получиха кметовете на общините Кнежа, Златарица, Вълчедръм, Средец, Вършец, Павликени, Долна баня, Хисаря, Дряново, Балчик, Велики Преслав, Угърчин, Лясковец, Белица и Нови пазар.

По подмярка 7.2 до момента са одобрени 63 проекта на стойност близо 80 млн. лева.

От тях:
  • за пътища по 9 проекта се осигуряват над 45 млн. лева;
  • за улици по 9 проекта - над 15 млн. лева;
  • за училища – 3 проекта за над 3,5 млн. лева;
  • за детски градини – 3 проекта за близо 3 млн. лева;
  • за културни дейности – 39 проекта за над 12,650 млн. лева.