Филипинският президент прочете през август имената на над 150 длъжностни лица, които по думите му са свързани с търговията с наркотици, а сред тях бе и Самсудин Димауком, кмет на градче в провинция Магинданао.

Кметът и девет негови телохранители бяха убити днес призори при престрелка с полицаи, каза говорител на полицията, цитиран от ДПА.

Престрелката избухнала на магистрала в град Макилала, където специализиран полицейски отряд за борба с наркотиците поставил контролно-пропускателен пункт.

Регионалният говорител на полицията Ромео Галго каза, че Димауком и хората му са пътували с три коли, превозвали са наркотици и са били тежко въоръжени. Те открили огън по органите на реда, когато последните опитали да спрат автоколоната, и полицаите отвърнали на стрелбата.

Виж снимки >>

По официални данни от 1 юли до 24 октомври са били убити над 1700 предполагаеми наркотрафиканти в агресивната кампания за борба с наркотиците, започната от Дутерте.

Президентът чул глас отгоре и се зарекъл да не ругае

Също днес Асошиейтед прес предаде:

Цапнатият в устата президент на Филипините, който веднъж нарече папата "кучи син" и каза на Барак Обама "да върви по дяволите", заяви, че е обещал на Бог да не бълва повече ругатни.

Вулгарният език на Родриго Дутерте се превърна в запазена марка, особено в обявената от него война срещу дрогата, при която загинаха стотици хора, откакто той пое президентския пост в края на юни.

Президентът даде късно снощи учудващо обещание при връщането си в своя роден град Давао от пътуване в Япония.

Докато пътувал към дома, гледал към небето, когато всички в самолета спели, а някои дори похърквали. Изведнъж чул някой да му казва: "Ако не спреш с обидните епитети, ще сваля този самолет".

"Аз попитах кой е. Бог е", отвърнал гласът. "Обещах на Бог да спра с ругатните", каза Дутерте и допълни, че обещанието пред Бог е обещание пред филипинския народ.