Вчера Милев, Пърлев и другите двама зам.-кметова - Левчана Хаджиева и Десислав Цветанов, бяха задържани при операция на ДАНС и до днес следобяд прокуратурата отказваше информация какви са причините.

24 часа след акцията, от държавното обвинение съобщиха в лаконично съобщение, че само Милев и Пърлев са арестувани за срок от 72 часа с прокурорско постановление.

Двамата са обвинени за длъжностни престъпления. Според закона, ако от деянието са настъпили значителни вредни последици или е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение, наказанието е лишаване от свобода от 1 до 8 години.

БНТ предаде, че има две версии за задържането на кмета и заместниците му.

Едната е за злоупотреби с обществени поръчки по проекти по европейски  програми, а другата е свързана със злоупотреба със служебно положение  и източване на 13 млн. лева от общината.

Иззети са  компютри от счетоводството на общината, за да се направи експертиза за движение на средства и разплашания, които е правила.

По неофициална информация фирми, свързани с кмета на Тетевен, са ощетили общинския бюджет с 1 милион лева. Бюджетът на общината е 12,5 милиона за година. Един от милионите е отишъл във фирма, чиято собственост води към Милев. Източването ставало през обществени поръчки за доставка на храни, съобщи bTV.

Бивши служители на общината пък се оплакаха, че са били отстранени, защото са отказали да участват в предизборната кампания на Милев или в сделки, които били от негов икономически интерес.

Кметът бе издигнат от Земеделски народен съюз.