Това каза на брифинг в Народното събрание експертът от ГЕРБ Антон Тодоров.

Поради некомпетентност общината е доведена до изключително тежко финансово състояние. Това е резултат от много лошо управление на европейски пари. Има новосъздадени финансови задължения на общината. Информацията ни беше предоставена от инициативен комитет от Сопот. Хората там са изключително възмутени от управлението на кмета. Фактите показват, че най-вероятно е извършил куп нарушения“, заяви Тодоров.

От ГЕРБ призовават да се направи проверка в община Сопот и да се види дали общо 10 млн. лева щети ще се окажат реалност.

"Сезираме главния прокурор като резултат от една наша трайна политика. По оперативна програма "Околна среда" – обект не е завършен изцяло и са нанесени щети според наши данни за няколко милиона. Има отпуснат по ОП "Околна среда" един аванс 620 хил. лева, който е превърнат в заем на общината. Има втора сума – над 400 хил, превърнат в нов заем на общината. Дотук станаха около 5-6 млн. в община Сопот.

Един от особено фрапантните примери на пълна некомпетентност е случай с една от детските градини "Слънчево детство", където поради грешка в проекта котел който е за 300 киловата е сложен в училището, а този от училището е прехвърлен в детската градина. Така на общината е нанесена щета за 107 хиляди лева. Една от големите щети е че финансовото министерство отпуска 2.4 млн. лева", каза още Антон Тодоров.