Адвокатът на Беширов Манол Чакъров и днес представи медицински документ, от който става ясно, че обвиняемият е хоспитализиран и не може да се яви лично, предаде Агенция „Фокус“.

Делото бе по искане на Софийска градска прокуратура за вземане мярка за процесуална принуда „Отстраняване от длъжност”.

Стоян Беширов бе обвинен в престъпление по служба за това, че в периода от 1 януари 2012 до 24 октомври 2014 в Неделино, при условията на продължавано престъпление, като извършител не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки и с това е ощетил общинския бюджет в размер на 902 465 лв. по четири поръчки.

Според държавното обвинение и в четирите случая от действията на кмета са се облагодетелствали трети лица.

Смолянският окръжен съд намира, че така повдигнатото обвинение срещу Беширов се основава на доказателства, събрани в досъдебно производство.

Част от показанията на свидетелите сочат за извършени престъпления във връзка с работата му.

Беширов се обвинява за това, че в качеството си на кмет та община Неделино е нарушил разпоредбите на закона за обществените поръчки.

Съдът счете, че събраните до момента доказателства дават достатъчно основание да се счете, че служебното положение на Беширов създава и ще продължи да създава пречки за обективно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

В хода на делото стана ясно, че налице са показания установяващи, че той, възползвайки се от служебното положение, се е опитал и е оказвал натиск на свидетели, на служители на общината и на лица, които са свързани със строителството на обществените поръчки.

Също така Беширов е оказвал натиск и върху лица, изготвящи документи за тяхната промяна или подмяна, с цел да бъдат прикрити допуснати нередности.

Именно по тези причини, съдът счете, че възползвайки се от служебното си положение и заеманата от него длъжност, Беширов създава пречки за обективно и всестранно разследване.

Определението на Окръжен съд – Смолян подлежи на обжалване с частна жалба и частен процес пред Апелативен съд – Пловдив в тридневен срок, считано от днес, като в случай на такива, насрочи делото за Апелативен съд – Пловдив за 7 април от 10.00 часа.