46-годишната Кристин Куин, председател на общинския съвет в града, може да стане първата жена кмет на Ню Йорк, Тя ще се настани в официалната кметска резиденция заедно със съпругата си Ким Катуло, пише в статията си за списанието Андреа Висконти.
От четиримата кандидати, участващи в надпреварата за кметското място на Голямата ябълка, Куин за момента е фаворит и то до такава степен, че вече е събрала почти половин милион долара дарения за предизборната си кампания, която една година преди изборите вече се води с пълна пара.

Най-новите допитвания до общественото мнение показват, че ирландско-американската лесбийка Куин води с 23% от гласовете на избирателите. Това е голяма преднина пред афроамериканеца Бил Томпсън, на второ място с 15 процента. Зад него са американецът от китайски произход Джон Лю, който има 9 процента и американецът от италиански произход Бил Деблазио, който има 8 процента.

В този мултиетнически и мултикултурен град личната предистория и корените на кандидатите за кметското кресло са от огромно значение.
Миналата година Кристин Куин се ожени за партньорката си, с която са от 10 години.
Бракът й не беше пазен в тайна, сякаш е нещо срамно, пише "Еспресо". На сватбата на настоящата председателка на общинския съвет на Ню Йорк присъства целият политически елит на града.
Сред 275-те гости бяха кметът Майкъл Блумбърг и губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо, както и сенаторката Кирстен Джилибранд и сенаторът Чък Шумър. Не пропуснаха събитието и шефът на нюйоркската полиция комисар Реймънд Кели, и депутатът Чарли Ранджъл, както и дузина членове на щатския парламент.

"Харесва ми много да правя торти, но мразя да разтребвам масата", разказва Кристин Куин, но признава, че всъщност е доста лоша готвачка. Тя споделя, че тайната на брака й се крие в слушалките, които й подарил нейния свекър, за да гледа с тях телевизия, докато съпругата й чете книги. "Така никой на никого не пречи", допълва Кристин Куин.
Куин и Катуло живеят в Челси и имат две кучета - шарпей на име Сейди и полулабрадор на име Джъстин.

Ню Джърси не признава хомосексуалните бракове и това винаги е било повод за конфликт между Куин и губернатора на Ню Джърси Крис Кристи. Последният миналия февруари използва правото си на вето, за да блокира законопроект, разрешаващ еднополовите бракове в щата му.
В надпреварата за кметския пост на Ню Йорк Кристин Куин не се представя като хомосексуална кандидатка.

Но все пак в град като Ню Йорк, където хомосексуалната общност наброява над половин милиона души, да си открит хомосексуалист не е чак толкова политически некоректно. "Аз съм такава, каквато съм. Католичка и хомосексуалистка. Не мога да променя нещата", признава председателката на общинския съвет на Ню Йорк.
"Фактът, че църквата не ме приема такава, каквато съм, е неин проблем, а не мой", допълва тя.

"Човек не може да се откаже от собствената си вяра, а и защо изобщо трябва да се отказвам от църквата. Та това е моята църква и тя допуска грешка. Ако я напусна, ще излезе, че аз греша, а църквата е права. Ето защо не го правя и ходя в която си църква искам", добавя Куин.
Придържайки се към своите позиции, всяка година тя отказва да участва най-големия парад в Ню Йорк, този в чест на Свети Патрик - светецът, покровител на Ирландия, който се провежда на 17 март.

Но тази позиция, насочена срещу кардинала на Ню Йорк Тимъти Долан може да коства на Куин скъпо тази година, когато в разгара на предизборната кампания тя трябва да се опита да намери баланса между това да подаде ръка на католиците и това да не предаде хомосексуалистите, коментира "Еспресо".