Преди дни Авджиева подаде оставка, поискана й лично от лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов след протестите на граждани срещу застрояването на детска площадка в ж.к. "Младост" 1.

С 40 гласа "за", 1 "против" и 3-ма въздържали се Николова ще бъде временен кмет до президентските избори през ноември, когато в района ще има частични избори, съобщи Topnovini.bg.

Деница Николова е с икономическо образование, през 2011 г. е назначена за секретар на общината от досегашния кмет Цвета Авджиева. През тази година Николова става зам.-кмет на района с ресор култура, образование, социални дейности и спорт.

Минути след като беше избрана, тя заяви, че е надпартийна и не е в структурите на управляващата партия. Николова добави, че я очаква много работа, тъй като проектите, които общината трябва да реализира, са десетки и не търпят отлагане.

Пред журналисти преди заседанието кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че според нея изборите за нов кмет на района трябва да са заедно с президентските, за да не се харчат излишни средства.

От ЦИК обаче се обявиха против идеята за избори 3 в 1 на 6 ноември. Това би затруднило изборния процес, смятат в комисията.

По време на дебата
Лорита Радева от ГЕРБ посочи, че проблемът в "Младост" е, че собствеността в много малка част от междублоковите пространства на района е общинска заради приватизация и реституция.

За отчуждаване на частни земи Столичната община ще трябва да отдели огромни средства. Според Радева преразглеждането на подробния устройствен план на "Младост" няма да реши проблема, тъй като земята е частна. Радева каза, че е създадена работна група в Столичната община, която оценява наличието на частни терени в зелените площи и в парковете.

Досега са разгледани Южният парк, Западният парк и Борисовата градина. След като приключи проверката в парковете, работата ще се насочи в жилищните квартали, за да се търси решение на проблема.

Ирена Анастасова, общински съветник от БСП и директор на 125-то СОУ "Проф. Боян Пенев" в ж.к. "Младост" 1, каза пред журналисти, че проблемът със зелените площи е "бомба със закъснител".

Има още много градинки в "Младост", на които инвеститори ще искат да строят. Не искам да съм на мястото на кмета Фандъкова в момента, защото решението е много трудно. Или собствениците трябва да се обезщетят финансово, или да се възмездят с равностоен терен.

Проблемът в "Младост" е от 1993 г., когато е приет законът за реституцията, с което се връщат земеделски площи на собствениците им на територията на района. Според Анастасова оставката на Цвета Авджиева няма да реши проблема.
Хаосът според БСП е създаден от бившия главен архитект на София Петър Диков заедно с мнозинството на ГЕРБ в СОС.