Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в профила си във Фейсбук след среща между двамата в британската столица.

"Кметът на Лондон сподели, че ключът към решаването на предизвикателствата пред столиците е в сътрудничеството между кметовете и възможността да се учим един от друг. Поговорката, която сподели „По-добре е да използваш нещо, което работи, отколкото да измислиш нещо, което не работи“ описва разбирането му за силата на споделянето на опит. Г-н Садик Хан изрази готовност за експертна помощ в различни области", заяви още тя.

По думите на Фандъкова Хан е определил като ключов баланса между всички участници в движението - пешеходци, велосипедисти и автомобили, както и повишаването на дела на градския транспорт.

Той е подчертал, че като мярка за подобряване на чистотата на въздуха в Лондон е въведена такса "Център" и санкции за автомобили, които замърсяват.

"Кметът на Лондон сподели идеята си Оксфорд стрийт, която е най-дългата търговска улица в Европа, да стане пешеходна зона. За последната година преминаващите автобуси по улицата са намалели с 60%. Г-н Хан беше запознат с ускорените темпове на строителство на метро в София", добави Фандъкова.

Тя сподели и публикация на самия Хан в социалната мрежа с тяхна снимка, на която държат футболна фланелка с номер 8 (най-вероятно заради аналогията с Христо Стоичков), надпис "България" и неговото име.
Под нея кметът е написал:

"Лондон остава отворен за българите и всички европейци".

В срещата с кмета на Лондон са участвали още заместник-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев, заместник-кметът по направление „Транспорт и транспортни комуникации” Евгени Крусева, Владимир Данаилов - изпълнителен директор на Sofia Investment Agency и посланикът на България във Великобритания Константин Димитров.

Междувременно премиерът Бойко Борисов се срещна с британския премиер Тереза Мей и се договориха сътрудничеството на двете държави да не бъдат нарушавани въпреки Брекзит.