Преди седмица Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност Тотев по искане на прокуратурата, която му повдигна обвинение за нанесена щета от 1 млн. лева за общината при обществена поръчка за изграждане на зоопарк.

Градоначалникът обаче обжалва решението и днес се яви в съдебната зала с двама адвокати - Красимир Елдъров и Васил Василев.

"Съвестта ми е абсолютно чиста", лаконично заяви Тотев преди началото на съдебното заседание, съобщиха "Фокус" и "Трафик Нюз".

Пледоариите продължиха близо два часа, като основните мотиви на защитата на градоначалника бяха, че това е целенасочен процес срещу него и няма данни за потъването и злоупотребите за един милион лева.

"Това да не е "Титаник" - да потъне", заяви адвокат Елдъров.

Според защитниците решенията при строителството на зоопарка са от сформирана комисия към Община Пловдив, а не еднолично от кмета и той не може да носи отговорност за действия на подчиненията си.

Апелативният съд определи решението на първата инстанция за незаконосъобразно, което предизвика бурните аплодисменти от членовете на ГЕРБ, дошли в залата, за да подкрепят лидера си.

Според съдебния състав Иван Тотев е съдействал на ДАНС и на разследването за изясняване на случая, а служебното му положение няма да създаде пречка за разследването. Не е обосновано и законосъобразно, че той може да повлияе на свидетелите, а и липсват доказателства за това.