Причината е липсата на адекватни мотиви в процедурите по одобрението и разрешението за строеж в междублоковото пространство на бл. 19, 20 и 21 в кв. "Младост 1", съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова спря застрояването на зеления терен в "Младост 1" след протест.

Решението е взето, след като кметът е запознала премиера и лидер на партията Бойко Борисов с всички факти, свързани със случая, уточниха от партията.

Самият Борисов потвърди в Ловеч, че се е разбрал  с ръководството на партията и изпълнителната комисия.

"За кв. „Младост” на София, от една спалня, която беше преди 10-15 години, в момента е един от най-хубавите квартали - като се започне от прекарването на Южната дъга, бизнес центъра, метрото, санираните училища и детски градини, трилентовите булеварди", подчерта премиерът.

Той обясни, че е разпоредил кметът на този район да подава оставка и да се отиде на нови избори в „Младост”, защото правителството, Столична община и ГЕРБ като партия са направили толкова много за „Младост”, че не иска да чува за протести на хора, на които някой се опитал да им вземе зелената площ.

"Толкова паркове и градини се направиха в София, че просто не го заслужаваме и който го е допуснал, ще си понесе още днес отговорността”, каза още Борисов.

По думите му с президентските избори ще се проведат частични избори за кмет на район "Младост".

В мотивите на ръководството на ГЕРБ за поисканата оставка на кмета на "Младост", посочени в прессъобщението, се отбелязва, че има действия от страна на кмета на "Младост", които са недопустими и следва Авджиева да поеме отговорност за своите решения.

По заповед на Фандъкова в момента тече пълна проверка на всички процедури и решения, които се отнасят до терена от реституцията му от 2003 г. насам, и строителството е спряно. Миналата седмица на среща с граждани от „Младост 1“ тя пое личен ангажимент да се намери трайно решение за запазване на детската площадка и зеленото пространство при бл. 19, 20 и 21.

По заповед на кмета на Столична община главният архитект на София ще направи проверка и доклад за всички случаи на частни имоти, които се намират в обособени междублокови пространства на територията на район „Младост“, уточняват още от ГЕРБ.

Кметицата: Подавам оставка

"Ще дам оставката си, за да се успокоят жителите на "Младост", коментира Цвета Авджиева пред "Труд".
"Единственият начин да се спре застрояването на площадките е да се атакуват решенията в съда", добави Авджиева, въпреки че именно липсата на адекватни мотиви в процедурите по одобрението и разрешението за строеж в междублоковото пространство стана причина от ГЕРБ да се разграничат от нея.

Нов протест срещу презастрояването

Междувременно жители на столичния кв. "Младост" организират протест  довечера пред сградата Районната общинска администрация срещу презастрояването на комплекса. Те продължават да питат общината докога ще застроява детските площадки и градинките пред блоковете им.

Според устройствените планове в много от зелените площи и на няколко паркинга са предвидени строежи.

Затова жителите в "Младост" искат мораториум върху строителството, докато не се гарантира промяна в плановете, с която да се запазят зелените площи и малкото на брой паркинги.

"Общината заменя кон за кокошка и така 90% от площта е заменена, хубавият парцел, който е с лице на улица, се премества и по този начин е възможно да се строи", заяви Биляна Петрова от "Младост 1" пред bTV.

Замяната е станала по подробния устройствен план, одобрен през 2009 г. от Столичния общински съвет, заяви арх. Росица Семова, зам.-главен архитект на район „Младост”.

По думите й частите, които са заменени, са напълно равностойни като площи. За строежа до бл. 19 Йорданка Фандъкова е обещала да намери решение, така че да се запази градинката и зелените площи, допълни арх. Семова.

Хората се оплакват от липса на достатъчна публичност и обвиняват общината, че не полага достатъчно усилия да информира своите граждани.

Заместник-главният архитект на район „Младост” обясни, че при обсъжданията на подробните устройствени планове се спазват всички процедури, но се съгласи, че трябва да се работи в посока на по-голяма публичност.

Александър Николов от „Младост 3” се оплака, че на общински терен се строи спортно съоръжение за 2000 души със 100 паркоместа на метри от бл. 326. Всичко обаче е законосъборазно.

Качеството ни на живот се влошава, децата няма къде да играят, само и само да се угоди на инвеститорски интереси, негодува Александър.

Георги Михайлов от „Младост 4” каза, че при тях се строи на метри от балконите, създадени са улици, за да не може да има дадено отстояние и да се построи блокът на метри от друг. От общината отговарят, че имотът е частен и всичко е законно.

Кметът и главният архитект на София са обещали, че ще намерят решение за запазване на зелените площи, заяви още арх. Росица Семова.