Председателят на Общинския съвет Таня Захариева от ГЕРБ е сигнализирала властите. По думите й уведомлението за удължаване на отпуска си, което е изпратил Доби Беливанов от чужбина, било парафирано с печат-подпис. Според нея това обстоятелство е странно.

Общинските съветници упълномощиха зам.-кмета Милена Трендафилова да изпълнява задълженията на кмет до завръщането на Беливанов, който по думите на Цветан Цветанов бил на "приятна туристическа дестинация" с бизнесмен, близък до БСП. 

"Днес не се е явил на работа, а в сряда е подал едно уведомление до председателя на Общинския съвет, което е подписано с печат, който явно стои някъде в чекмеджето из администрацията, а секретарката му е сложила печата", коментира междувременно депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който е от Хасково и беше обвинен от Елена Йончева от БСП, че няколко негови близки и роднини са назначени в общината.

„При това действие възникват още повече въпроси. Как може подписът на кмета да стои някъде в общината и докато той е в чужбина да се подпечатват документи от негово име и да се подписва. Това ли е единственият документ, подписан с този печат или има и други документи? Не знам отговора на тези въпроси. Това ми звучи като безстопанственост“, коментира още Добрев.

По думите му е работа на Беливанов дали ще подаде оставка или не. До този момент от партията се разграничиха от него, заради "провалено управление" и отстъпване от обещанията на ГЕРБ, но засега оставката му не е искана.

„Аз съжалявам, че съм го номинирал и затова, че направихме всичко възможно той да стане кмет на Хасково. Екипът, с който той работи и благодарение на този екип в Хасково има повече инвестиции, отколкото последните 20 г. Само за последните 2 години има повече. Ако се върнем 2 години назад, ще предложа същите зам.-кметове, въпреки скандалите, които се вихрят в момента, защото те са инсценирани. Ако не бяха тези хора зам.-кметове, нямаше да ги има тези инвестиции“, допълни Добрев, оправдавайки назначенията, които е препоръчал.

Той подчерта, че една година подалите оставка зам.-кметове са били подложени на тормоз.

"Една първа братовчедка и двама човека, на които съм кум. Това е. От 247 човека в общината - трима души. С Росица Гаргова имам роднинска връзка – тя ми е първа братовчедка. На двама от тях съм кум. С това се приключват роднинските ми връзки в Община Хасково. Има праг на търпимост и когато се достигне, хората напускат. Ето затова в понеделник те напуснаха. След като напуснаха излезе, че са и роднини и има шуробаджанащина в общината и т.н.“, коментира Добрев.

Той подчерта, че би препоръчал пак същите хора, ако се върнат назад.

Междувременно "Коалиция за Хасково" в местния общински съвет поиска оставката на Добри Беливанов и разпускане на съвета. Това стана по време на редовното заседание на местния парламент. Искането е заради управленската криза.

„Нека роднинските връзки си ги коментират хората от ГЕРБ. Но е факт, че две години тези хора (б.р. – близките на Делян Добрев) заемат незаконно своите длъжности. Две години в общината не е проведен нито един конкурс, нито за главен архитект, нито за директорите на дирекции, нито за началниците на отдели, нито за секретар на общината. По закон това трябва да стане в 6-месечен срок. И точно, когато тези конкурси трябваше да бъдат проведени, имаше жалби заради манипулации на конкурсите и кметът излезе със заповед за прекратяването на конкурсите, станаха и тези събития и колегите от ГЕРБ свалиха доверието си от кмета", коментира Светослава Стоянова от коалицията.

АНКЕТА: Да поиска ли ГЕРБ оставката на кмета на Хасково?