След няколкомесечно сложно разследване, свързано с незаконни действия в Загреб и Загребския холдинг (местната комунална компания - бел.ред), са арестувани няколко души”, съобщи полицията в хърватската столица, цитирана от местни медии и "Фокус".

Задържаните са обвинени в корупция, злоупотреба със служебното положение и търговия с влияние. Операцията на Управлението за борба с корупцията и организираната престъпност (УСКОК) е трябвало да започне тази сутрин, но единият от обвинените се е опитал да напусне страната.

Очаква се днес да бъдат разпитани от съдия-следовател.

58-годишният Милан Бандич е бивш лидер на Социалдемократическата партия (СДП), откъдето беше изгонен през 2009 г., когато реши да се кандидатира за президент като независим кандидат.

Той управлява столицата от 2000 г. насам, с едно прекъсване от три години (2002-2005 г.) и често е свързван от хърватските медии с корупционни афери.

Хърватското електронно издание Portal oko коментира, че Бандич е арестуван, тъй като е опасен президентски кандидат, който може да победи досегашния държавен глава Иво Йосипович. Изданието прави съпоставка между ареста на загребския кмет и присъдата на експремиера Иво Санадер.

В края на 2012 г. бившият министър-председател на Хърватия Иво Санадер бе осъден на 10 години затвор за корупция. 60-годишният Санадер, който бе на власт от 2003 до 2009 г., бе арестуван в Австрия през декември 2010 г. по силата на хърватска заповед за задържане. Преди това хърватският парламент свали имунитета му. Той бе обвинен, че е взел подкупи на обща сума 10 милиона евро от унгарския енергиен гигант "MOL" и от австрийска банка.
Самият Санадер твърдеше, че обвиненията срещу него са изфабрикувани от неговата приемничка Ядранка Косор.