Нарушенията са две - от една страна е нарушено правилото за агитация само на български език, от друга - нарушени са добрите нрави, мотивират се от комисията.

"Твърди се, че са използвани кадри от събитията през 1989 г. (т.нар. възродителен процес), като по този начин се цели възбуждане на страх у българите – мюсюлмани, че това може да се повтори, а българската държава е обрисувана като „враг“ за разлика от турската държава, която се явява защитник на техните интереси", пише в решението на ЦИК.

На фона на клипа се чува женски глас, който говори на език, различен от българския. От качения в редица печатни издания превод от турски на български език се установява, че става дума за текст със същото съдържание, част от което е възпроизведена и в подадения сигнал, допълват от комисията, която беше сезирана от "Обединени патриоти", както и първия път.

На партията ще бъде съставен акт, а видеото вече е забранено за излъчване.

Миналата седмица беше спрян клип на ДОСТ, в който се вижда турският посланик Сюлейман Гьокче.

Междувременно вчера от Обединение "ДОСТ" - партията на Лютви Местан и НПСД на Охран Исмаилов, излязоха с остра декларация, в която заявиха, че конституционните права на техни избиратели са нарушени и определиха това като фашизъм.

Поводът беше блокадата на трите гранични пункта с Турция от лидерите и симпатизанти на "Обединени патриоти". Те спираха турски автобуси, за да попречат на изборния туризъм и се заканиха да го направят пак преди изборите в неделя.