В интервю за телевизия Ен Би Си Клинтън беше запитан дали ще продължи да изнася речи срещу хонорари, докато съпругата му Хилари Клинтън води кампания за спечелване на президентската номинация на американските демократи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"О, да, ще продължа. Трябва да плащам сметките ни", каза кратко бившият президент.

Той защити и благотворителната фондация "Клинтън", озовала се в центъра на обвинения за конфликт на интереси, отправяни срещу Хилари Клинтън.

Твърди се, че фондацията е приемала дарения от страни, които са бранели интереси в САЩ по времето, когато Клинтън е била държавен секретар.

"Попитах Хилари и тя ми каза, че никой не е опитал някога да й влияе, след като е дарил сума за фондацията", каза Бил Клинтън.

Той е получил хонорари от стотици хиляди долара за речите, произнесени след като си тръгна от Белия дом през 2001 г. От приходите си Бил Клинтън е дарил 10 процента на фондацията си.

Хилари Клинтън пък е дарила 17 процента от доходите си през годините, в които беше също част от фондация "Клинтън", а именно 2013 - 2015 г.

Утре в САЩ ще се появи книга, озаглавена "Парите в брой на Клинтън", посветена на въпроса с фондация Клинтън и даренията за нея по времето, когато Хилари Клинтън е била държавен секретар в първата администрация на Барак Обама.

Няма конфликт на интереси при даренията за фондацията на Клинтън, заяви американското правителство.

Държавният департамент на САЩ не разполага с никакви доказателства за каквито и да било действия на кандидата за президент от демократите Хилари Клинтън през мандата й като държавен секретар, които да са били повлияни от дарения за фондацията "Уилям Дж. Клинтън" или от хонорари за речи на бившия президент Бил Клинтън, предаде Асошиейтед прес, като се позова на говорител от външнополитическото ведомство на САЩ.