Твърде рано е да се каже дали горещините, които обхванаха Западна Европа и се преместват на изток, са свързани с климатичните промени, каза днес Световната метеорологична организация (СМО), цитирана от Франс прес и БТА.

Горещата вълна продължава. За да заключим, че тя се дължи на климатичните промени, се нуждаем от повече подробности и анализи, твърде рано е да се каже, заяви пред медиите говорителката на специализираната служба на ООН Клеър Налис.

Вижте снимки >>

Прогнозирайки обаче последиците от климатичните промени, учените очакват през следващите години горещите вълни, като сегашната в Европа, да зачестяват, да са по-продължителни и по-сериозни, отбеляза говорителката.

Ще бъде много топло още няколко дни, каза Налис, уточнявайки, че тревога от 4-та степен (по петстепенната скала) е обявена до понеделник в две европейски страни - Швейцария и Полша.

Представителката на СМО отбеляза, че сега Европа е по-добре подготвена, отколкото при предишните големи жеги през 2003 г., отнели живота на десетки хиляди души на континента.

Според СМО през следващите дни се очаква горещините да се преместват бавно към Източна Европа, като най-засегнати ще са Турция и Гърция.

Следете прогнозата >>