В реч на международна конференция във Виена за климатичните промени Кери заяви, че проблемът не привлича толкова обществено внимание, колкото тероризма.

Но конференцията за климатичните промени е толкова важна, колкото състоялата се тази седмица във Вашингтон среща за борба с "Ислямска държава". Това, което се обсъжда във Виена, може буквално да спаси живота на планетата, подчерта той.

"Вероятно всички признаваме, че страшно голяма част от света, по-голямата част от света, не знае, че тази среща се провежда", добави Кери, който беше единственият външен министър сред присъстващите, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Кери се включи за кратко в конференцията на страните по приетия през 1987 г. Протокол от Монреал, глобален договор за премахване на хлорофлуоровъглеродите от аерозолите и охлаждащите течности, за да се предпази озоновата обвивка на Земята. Тези вещества се използват широко в хладилниците и климатиците.

Страните трябва бързо да направят последните стъпки към нов договор за намаляване на използването на хлорофлуоровъглероди, които допринасят за глобалното затопляне, подчерта Кери.

Ефектът им е по-голям от този на въглеродния диоксид. В момента се обсъжда поправка към Протокола от Монреал, която може да помогне да се намали глобалното затопляне до края на века с половин градус.

На срещата за климата в Париж миналата година беше поставена цел глобалното затопляне да се ограничи до 2 градуса. Все още обаче няма споразумение емисиите на кои хлорофлуоровъглероди да бъдат ограничени, съобщават участници в срещата във Виена.

Освен това трябва да се договори график за въвеждане на ограниченията и за помощ за развиващите се страни в прехода към по-малко вредни химикали.