Съоснователят на Майкрософт обяви инвестицията като част от по-широка инициатива с правителства по света, които обещават да удвоят разходите за изследвания в сферата на възобновяемата енергия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Гейтс заяви пред журналисти в Париж, където днес официално започна срещата на върха за климата, че се надява през идните дни още инвеститори да се включат в начинанието.

Парите се набират от богати индивидуални инвеститори и Калифорнийския университет.

Най-бедните се нуждаят от един трилион долара за борба с климатичните промени

Най-бедните 48 държави в света ще трябва да намерят около 1 трилион долара между 2020 и 2030 година, за да постигнат плановете си за справяне с климатичните промени, сочи доклад на Международния институт за околна среда и развитие, цитиран от Ройтерс.

Оценките, изготвени въз основа на ангажименти, поети от най-слабо развитите страни пред ООН с цел ограничаване на глобалното затопляне, ще струват 93,7 милиарда долара годишно от 2020 година, когато се очаква да влезе в сила предстоящото споразумение от Париж.

Според авторите на доклада тези планове трябва да бъдат приоритет за международното финансиране.

Плевнелиев: Борбата с климатичните промени не е само морален дълг

Борбата с климатичните промени не е само морално задължение, а налага да бъдат преосмислени подходите за постигане на икономически растеж.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в Париж в Срещата на върха в рамките на 21-вата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, съобщиха от прессекретариата на президента.

Целта на световния форум е постигането на глобално, правно обвързващо споразумение, което да обедини усилията на отделните държави за ограничаване на нарастването на средната температура до 2 градуса по Целзий.

"Това споразумение не само ще доведе до успех две десетилетия на преговори за справяне с климатичните промени, но ще ускори и трансформацията на световната икономика", заяви държавният глава.

Президентът припомни, че през последните години цената на "чистата енергия" е намаляла значително и днес можем да оставим в миналото производствените модели, разчитащи на интензивна експлоатация на природните ресурси.