Френският президент Франсоа Оланд призова за силно споразумение за борба с климатичните промени при откриването на световната конференция на ООН за климата в Париж, като заяви, че "никога досега не е имало толкова високи залози на международна среща", предаде ДПА, цитирана от БТА.

От тази конференция се очаква до 11 декември да произведе първото всеобщо споразумение за борба с климатичните промени.

Вижте снимки >>

Оланд каза, че споразумението трябва да включва ангажимент да се ограничи покачването на световните температури до 2 градуса по Целзий над равнището от прединдустриалната епоха, а по възможност - и до 1,5 градуса. Той призова на всеки пет години да се правят преразглеждания въз основа на научното развитие и заяви, че никоя страна не трябва да бъде оставена да се справя с климатичните промени сама.

Френският президент отбеляза, че борбата с климатичните промени и борбата с тероризма са тясно свързани, предаде Ройтерс.

"Не противопоставям борбата с тероризма и борбата с глобалното затопляне. Това са две големи световни предизвикателства, които трябва да приемем, защото трябва да оставим на децата си не само свят без терор, а и свят защитен от природни бедствия", заяви Оланд след спазената от над 150 световни лидери минута мълчание в памет на жертвите на атентати по света, включително тези в Париж на 13 ноември.

Френският президент предупреди, че климатичните промени ще предизвикат още повече конфликти за ресурси, и подчерта, че залогът на сегашната конференция за климата е основно мирът.

"Тази конференция е огромна надежда, която нямаме право да разочароваме. Тук в Париж решаваме самото бъдеще на планетата. Климатичната криза няма да се реши с добра воля и добри намерения", изтъкна Оланд.

"Светът е изправен пред две страшни заплахи - тероризма и климатичните промени", заяви при откриването на форума перуанският министър на околната среда Мануел Пулгар-Видал, председател на предишната конференция на ООН за климата, който предава щафетата на френския външен министър Лоран Фабиюс.

Външният министър Лоран Фабиюс, който председателства форума, каза, че успехът все още не е гарантиран, но е постижим.

Споразумението за климата трябва да бъде устойчиво и приспособимо към бъдещите промени, заяви в речта си генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Президентът на САЩ Барак Обама призова световните лидери да бъдат на висота в решенията. Той започна речта си с думи на солидарност към Франция.

Дойдохме в Париж, за да покажем общата ни воля за решения. Приветстваме народа на Франция, преживял варварски атаки над този красив град. Ние сме единни в нашата солидарност и твърди срещу тероризма, както и в опазването на нашата сигурност и нашата свобода. Приветстваме народа на Париж, че устоя на тази атака.

Обама призна отговорността на САЩ в увеличаването на емисиите с парникови газове и обеща усилия за решаване на проблема.
"Тук съм като лидер на най-голямата световна икономика, която е и вторият най-голям източник на емисии с парникови газове. САЩ не само признават своята отговорност, но се и ангажират да направят нещо по въпроса", каза американският президент.

До 2030 г. Русия ще намали емисиите със 70% в сравнение с 1990 г. като базовата година.
"Русия ще продължи да допринася за съвместните усилия за предотвратяване на глобалното затопляне. До 2030 година очакваме да се намалят емисиите на парникови газове до 70% повече спрямо 1990 година”, заяви в речта си руският президент Владимир Путин.

Путин добави, че Русия ще постигне това чрез пробиви в пестенето на енергия, включително чрез нови нанотехнологии. Руският лидер каза, че е открит към обмен на подобни разработки. Той отбеляза, че Русия, която има огромни горски ресурси, прави много, за да спаси белите дробове на планетата. В същото време, Путин посочи, че основното значение е разработването на усилия за намаляване на емисиите.
"Русия планира също да предостави финансова и друга подкрепа, използвайки механизмите на ООН”, каза той.

Участници в срещата

На срещата присъстват най-малко 900 души. Освен политици, в разговорите се включват и известни личности.
Американският актьор и режисьор Робърт Редфорд е един от ораторите.
Бившият губернатор на Калифорния, актьорът Арнолд Шварценегер представлява организация за климата, бившият вицепрезидент на САЩ и природозащитник Ал Гор също участва във форума.

Участват също кметовете на Барселона, Рио де Жанейро, Сидни, Монреал, Лос Анджелис, Чикаго, Истанбул, Стокхолм, Дакар, Мадрид, Йоханесбург, Сеул, Берлин, Сантяго.

Сред световните лидери са президентите на САЩ, Русия, Китай и Турция. България е представена от президента Росен Плевнелиев. Владимир Путин обаче няма да разговаря с турския си колега Реджеп Ердоган в рамките на международната конференция.

Засилени мерки за сигурност и протести


Районът северно от Париж, където е и летище Бурже, е силно охраняван след кървавите атентати в Париж на 13 ноември.
Полицията във френската столица вчера е задържала 341 души, от които в ареста са изпратени 317. При протестите преди откриването на международната конференция за климата имаше прояви на насилие.

Стотици хиляди хора по цял свят протестираха в навечерието на конференцията с искане да се постигне споразумение.

Някои екогрупи намериха оригинален начин да изразят позицията си като наредиха повече от 22 000 обувки ( над 11 000 чифта) на Площада на републиката в Париж, за да покажат колко хора биха се включили в демонстрациите, ако не бяха забранени заради извънредното положение във френската столица.

Тежко замърсяване на въздуха в Пекин

Смог задуши Пекин в момент, когато в Париж започва конференция за климата. Властите за първи път тази година повишават нивото на замърсяване до "оранжево", което означава, че има прогноза за тежък смог в продължение на три дни. Проблемът със замърсяването на въздуха изтъква предизвикателството, пред което е изправено китайското правителство в момент, когато в Париж започват преговорите за споразумение за промените в климата.

САЩ и Китай, които са двамата най-големи замърсители на планетата, осъзнават, че е тяхна отговорност да предприемат действия за ограничаване на глобалното затопляне, заяви Барак Обама на среща с китайския си колега Си Цзинпин преди откриването на конференцията.

"Китай и САЩ трябва да избягват конфликти и враждебност и твърдо да се придържат към принципите на взаимното уважение и взаимоизгодното сътрудничество, да поддържат контакти и за развиват прагматично взаимодействие на двустранно, регионално и многостранно равнище", заяви Обама, цитиран от ТАСС.

"И двете страни трябва със съвместни усилия да осигурят трайното здраво развитие на двустранните отношения", каза Си Цзинпин.