Това каза проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт, в интервю за „Фокус“.

Той поясни, че акцентите в научните изследвания на 26-ата българска антарктическа експедиция ще бъдат проектите за климатичните промени. По думите му Антарктика е кухнята на климата на цялата планета.

„Там най-ярко се усещат климатичните промени. Съвсем скоро част от ледника „Ларсен С“ се отцепи. Това неминуемо влияе на климата на цялата планета, включително и на нас българите и хората, които живеем на Балканския полуостров”, коментира проф. Пимпирев.

По думите му ще има доста проблеми в бъдеще.

„Нашите изследвания са концентрирани върху това по какъв начин бихме могли да намалим въздействието върху замърсяването на атмосферата и промените на климата“, допълни проф. Пимпирев. Той поясни, че 26-ата българска експедиция в Антарктида ще е първата след приемането на Национална полярна програма на Република България от Министерски съвет през август миналата година.

„Фактически това е първата експедиция, с която ще работим по целите и задачите, които сме си поставили по тази програма. Трябваше повече от четвърт век да изчакаме, за да имаме някаква сигурност в работата на ледения континент. Програмата е дългосрочна до 2021 г. и с нея имаме сигурност за развитието на българската полярна база“, обясни проф. Пимпирев.

Директорът на Българския антарктически институт коментира, че в българската база ще има международно участие на учени от цял свят.

„При нас ще бъдат учени от Португалия и Испания. Очакваме по един учен от САЩ и Великобритания, както и от започващите своето развитие полярни програми. Ще приемам двама турски учени и двама монголски. Република Турция миналата година проведе своята първа антарктическа експедиция, а нашата беше 25-а. Така че доста сме по-напреднали в полярните изследвания от нашите съседи, въпреки техните големи финансови възможности“, допълни проф. Пимпирев.