Франция ще отдели 2 милиарда евро за страните от Африка за развитие на възобновяемите енергийни източници в периода 2016 г. - 2020 г.  и 1 млрд. за "битка" с пустинята.

Новината съобщи лично френският президент Франсоа Оланд на международната конференция за климата, която продължава в Париж, посочват Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Инвестициите ще бъдат предназначени за развитието на програми за използване на слънчевата, вятърната и хидроенергията, поясни представител на Елисейския дворец.

Германия ще предостави 3 млрд. евро за този проект преди 2020 г., обяви германското министерство на развитието.
От предвиденото изграждане на 10 гигавата енергийни мощности по проекта, Берлин ще финансира 2 гигавата, каза представителка на министерството на парижкия форум за климатичните промени.

Германия като цяло ще удвои "климатичната" си помощ за развиващите се страни до 4 млрд. евро годишно.

1 млрд. евро от Франция ще бъдат предоставени в рамките на проекта на Африканския съюз "Великата зелена стена". Той предполага създаването на горски пояси, които да възпират разширяването на Сахара.
Тази зелена стена ще се простира от Сенегал до Джибути, тоест от Атлантическия океан до Червено море. Дължината й ще бъде 7,7 хиляди километра, а ширината - 15 километра.

Поредният ден от международната конференция на ООН за климата протече под знака на Африка. В дебатите, посветени на екологичните проблеми на африканския континент, участваха лидери на над 20 страни и представители на международни организации.

Дебатите бяха председателствани от френския държавен глава и се водеха около четири ключови теми - обезпечаване на достъпа до възобновяеми източници на енергия, развитието на икономическия потенциал на басейна на река Нигер, разкриване на потенциала на региона около езерото Чад и проекта за "Великата зелена стена".