Пораженията са намаляването на селскостопанската продукция, недостига на вода и повишаването на нивото на морето, предупреди Световната банка в публикуван днес доклад, цитиран от Франс прес и БТА.

Според него, ако дотогава не бъде направено нищо, потенциалните "климатични мигранти" са 86 милиона в страните южно от Сахара, 40 милиона в Южна Азия и 17 милиона в Латинска Америка.

"Всеки ден климатичните промени стават все по-силна икономическа, социална и екзистенциална заплаха", коментира главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева. Те принуждават хора, семейства и дори цели общности да търсят по-пригодни за живеене места, допълни тя.

Авторите на доклада са направили три проучвания с конкретни примери. Едното е за Етиопия, където населението може да нарасне с 85 процента до 2050 г. и миграцията да се увеличи заради понижаване на реколтите.

В друго проучване е разгледан Бангладеш, където "климатичните мигранти" има опасност да станат най-много от всички други вътрешно разселени лица до 2050 година.

Последното проучване се фокусира върху Мексико, където се очаква да се увеличи миграцията от по-уязвимите от климатичните промени зони към градовете.