Равнищата на замърсяване на въздуха достигнаха притеснително високи нива в Делхи, предизвиквайки опасения за общественото здраве.

"Заради влошаването на качеството на въздуха в Делхи, здравето на децата не може да бъде компрометирано. Затворихме всички училища в Делхи до неделя", заяви министър от правителството, цитиран от АФП.

19-милионната столица на Индия е един от най-замърсените градове в света. Плановете за борба с влошаване на качеството на въздуха засега се оказват неуспешни.

Лекари предупредиха за опасност за здравето на местните жители и ги посъветваха да излизат само при крайна необходимост.

Вчера равнището във въздуха на частиците с размер под 2,5 микрометра варира между 400 и 900 микрограма на кубичен метър - няколко пъти над безопасната граница.

Световната здравна организация препоръчва хората да не се излагат на микрочастици с тези размери в количество, надхвърлящо 10 микрограма средно на година или 25 микрограма за период от 25 часа, отбелязва ДПА. Малките частици могат да проникнат дълбоко в дробовете и дори в кръвта.

"Делхи стана газова камера. Това се случва всяка година по това време",
заяви Арвинд Кеджривал, главен министър в регионалното правителство на индийската столица, коментирайки високото замърсяване.

Той добави, че е помолил регионалния министър на образованието Маниш Сисодия да затвори училищата за няколко дни.

Ако ситуацията не се подобри, е възможно да бъдат обмислени допълнителни мерки, като четирикратно повишаване на таксите за паркиране и ограничаване на движението на автомобили според регистрационните номера, съобщиха представители на местните власти.

Метеоролози предполагат, че смогът може да се дължи на пълното безветрие и влагата.