Тя ще се проведе в навечерието на годишната сесия на Общото събрание на ООН.
Прессекретариатът на президента Росен Плевнелиев напомни, че той ще направи изявление на форума.

На срещата ще се постави началото на процес, който ще продължи 15 месеца и който би трябвало да приключи в края на 2015 г. с подписването на ново международно споразумение за ограничаване на емисиите на парникови газове. Първото подобно споразумение в тази насока - протоколът от Киото изтече през 2012 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова международната общност да обяви днес смели действия във връзка с климатичните промени.

Днешната среща на върха, на която ще присъства и американският президент Барак Обама, става по време, когато неговата администрация не постига напредък в усилията си за ограничаване на емисиите на парникови газове в САЩ, отбелязва френската агенция.

Американският Конгрес засвидетелства малко желание да гласува закон за ограничаване на тези емисии, а още по-малко да ратифицира международен договор в тази насока.
Така полето за действие на Обама е ограничено. А в началото на втория си президентски мандат той подчерта, че бездействието по въпроса за климатичните промени ще е предателство към идните поколения.

В началото на юни Обама представи нови норми за драстично намаляване на емисиите на въглероден диоксид за всички американски централи. Тези норми предвижват намаляване до 2030 г с 30 процента на емисиите в сравнение с 2005 г.

Засега Белият дом предпочита обаче да отлага за по-късно трудния дебат в САЩ относно ратифицирането на евентуално международно споразумение за ограничаване на емисиите на парникови газове, което 195-те страни, приели Конвенцията на ООН за климатичните промени, се надяват да сключат в края на 2015 г. в Париж.

Американската конституция постановява, че всеки юридически обвързващ договор трябва да бъде ратифициран от две трети от Сената на Конгреса, нещо което не може да бъде постигнато при настоящото разпределение на силите в горната камара на американския парламент.

САЩ така и не ратифицираха предишното споразумение за ограничаване на емисиите на парникови газове - протокола от Киото, - договорен и подписан през 1997 г., припомня АФП.

Протест

Около сто демонстранти бяха арестувани вчера в Ню Йорк по време на протести, блокирали за часове уличното движение около нюйоркската фондова борса в Долен Манхатън, предаде Ройтерс.
Демонстрацията под името "Наводни Уолстрийт" осъждаше финансовия елит заради приноса му в промените на климата.
Вчера тази идея събра стотици, но предния ден около 310 хиляди човека излязоха по улиците на мегаполиса, което според активисти в движението срещу климатичните промени е най-голямата демонстрация след друга подобна в Копенхаген преди пет години.

За няколко часа вчера демонстрантите спряха движението по улица "Бродуей", опитваха се да премахнат полицейски метални барикади, а след като бяха отблъснати с лютив спрей, седнаха на земята и служителите на реда ги оковаваха и отвеждаха един по един.