Немската гимназия първа по успех в София

stat
18:35  |  24 юни 2011 | Общество / Редактор Лилия Чалева /  
Кандидатите в София за прием след седми клас са 6474 Кандидатите в София за прием след седми клас са 6474
Сн.: БГНЕС

В първото класиране за прием в гимназиите след седми клас в София на първо място по бал е 91-ва Немска езикова гимназия, в която най-ниският приемен бал е 33.678. Закриват се 39 паралелки в столицата.
Това съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието в София, цитирани от БТА. На страниците на регионалните инспекторати и просветното министерство родители и деца могат да порверят кой къде е приет.

На второ място по бал е Софийската математическа гимназия, в която минималният приемен бал е 33.392. 
Първа английска гимназия в София е на трето място по приемен бал. В нея, кандидатът приет с най-нисък бал, има 32.750.
 Следват 73-то СОУ, 164-та испанска, 2-ра английска, 9-та френска и 35-то СОУ. Запазва се и интересът към испанския език, предаде БНТ.

Най-пожелаваната паралелка е в испанската гиманзия - испански и английски, и обратно - в английската - английски с ипански, обясни Ваня Кастрева, началник на РИО - София.
 
Най-високият бал в София е получил Александър Бачев, кандидатствал в Софийската математическа гимназия. Неговият бал е 35.911 при максимален бал от приемните изпити 36.000, който не е постигнат от нито един седмокласник в столицата.

Кандидатите в София за прием след седми клас са 6474, като в столицата приемът за учебната 2011/2012 година ще бъде в 96 професионални и в 192 профилирани паралелки.  
В тези 192 профилирани паралелки е включен и приемът в езиковите гимназии, които по традиция са най-желани от кандидатите.

В столицата има 326 свободни места, но не и в 8-те елитни училища.

След първото класиране в столицата се закриват 39 паралелки в по-крайните райони и в професионалните училища.
228 деца останаха извън класирането заради лошо попълнени заявления.

Вариант 2 се падна на изпита за външно оценяване по математика след 7-и клас и за кандидатстване в профилирани гимназии и паралелки.
Седмокласниците писаха по ”Череша с алени сърца” от Станислав Стратиев на изпита по български език и литература.
Последно в Общество


Борисов припомнил на Мей как Блеър се извинил за Саддам

Премиерът Бойко Борисов е заявил в Брюксел, че са нужни повече доказателства за вината на Русия за отравянето на Сергей Скрипал и не мисли да отзовава дипломати