Това сочи Доклад за глобалната конкурентоспособност 2016-2017г. на Световния икономически форум-Давос, цитиран от БТА.

След 2011 г. страната се придвижва от 74-то до 50-то място, съобщава Центърът за икономическо развитие, партньор на Световния икономически форум.

Нивото на индекса се повишава от 4.32 /максимална стойност 7/ до 4.44. България изпреварва редица страни от ЕС: Словения /56-та/; Румъния /62-ра/; Словакия /65-та/; Унгария /69-та/; Хърватия /74-та/.

От държавите, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., по традиция най-добре се представя Естония, която е 30-та, а непосредствено след нея е Чехия.

В световен мащаб най-конкурентоспособни остават Швейцария, Сингапур и САЩ. Глобалният индекс за конкурентоспособност се формира на базата на 12 фактора, които обхващат цялостното икономическо и социално развитие на страните.

През последната година България отбелязва напредък почти по всички фактори. Успоредно с това, дори и при факторите, които в най-голяма степен допринасят за напредъка, продължават някои негативни тенденции. Факторите, които влияят в най-голяма степен за доброто позициониране, са технологичната готовност /38-мо място/, макроикономическата стабилност /42-ро място/, пазара на труда /54-то място/, степента на развитие на бизнеса /79-то място/ и иновативността на бизнеса /65-то място/.

Факторът, който дърпа страната назад в класирането, е състоянието на институциите.Той по традиция е неблагоприятен за България - страната заема едва 97-мо място с ниво на индекса от 3.5. Трябва да се отбележи обаче, че през настоящата година България се придвижва от 107-мо на 97-мо място, което означава, че има някои позитивни промени, посочват от ЦИР.

Най-негативни са оценките за съдебната система и недостатъчната й независимост - едва 110-то място; липса на прозрачност в правителствената политика - 111; плащане на подкупи - 87; престъпност - 118 и така нататък.

Тези оценки не са новост - България получава сериозни критики по отношение на съдебната система и разпространението на корупцията. Това е една от основните причини за проблемите в икономиката и обществото. От години тези негативни резултати са факт и явно мерките, които се предприемат не са достатъчни. Необходима е много по-голяма прозрачност, по-малко корупция, реален диалог с гражданското общество и бизнеса, дискусии и съвместно решаване на проблемите, пише в съобщението но Центъра за икономическо развитие.

Що се отнася до пречките за развитието на бизнеса, категорично на първо място е поставена корупцията. Следват недостатъчна квалификация на работната ръка, неефективна инфраструктура, затруднен достъп до финансиране и неефективна държавна администрация.

Сред факторите, които определят добрите позиции на страната, на първо място е технологичната готовност. Тя включва множество количествени показатели, които имат високи стойности. Става дума за: индивидуални интернет потребители /56 на сто от населението/; брой абонати на широколентов интернет /22 на 100 души и 41-мо място/; висока скорост на интернет - 23-та позиция; брой мобилни абонати /81 на 100 души от населението и 27-мо място/.

България има добри резултати и по отношение на макроикономическата стабилност, като се придвижва от 53-то до 42-ро място. Тези позиции са свързани с държавния дълг като процент от БВП - 26.9 на сто и 26-то място; ниво на националните спестявания /23.5 на сто от БВП/, нисък бюджетен дефицит; ниска инфлация, сравнително добър кредитен рейтинг и др.