Винаги се помни в Руската православна църква, че именно тези български мисионери през десети век са просветили нашите предци със Светата православна църква и са ги приобщили към славянската писменост, отворили са за тях съкровишницата на християнската култура и на светоотеческата мисъл.

Това каза в приветственото си слово Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, което той отправи в приемния салон на Синодалната палата към патриарх Неофит и към митрополитите от Светия синод на Българската православна църква.

Без българското православие не би било и руското православие, защото чрез българите - русите, са получили основите на говоримия, разбираемия за тях език, каза руският патриарх. По думите му, затова десетки хиляди руски войници, които са положили живота си за освобождението на България от робството, са върнали на братята българи този велик исторически дълг, който през вековете засвидетелства неугасимата братска обич между нашите църкви.

В началото на словото си патриарх Кирил се обърна към патриарх Неофит и към Светия синод на БПЦ, като сподели, че се радва пак да посети България и да приветства българския патриарх и неговото паство.

Моята сегашна визита е свързана с много важна за Вас дата, за нашите църкви и за нашите народи - 140 години от освобождението на България, каза руският патриарх. Той припомни, че в героичните събития в освободителната Руско-турска война през 1877-1878 г. с особена сила са се проявили високите нравствени качества на руските воини, които в продължение на много векове са били възпитавани в лоното на Руската православна църква.

Като велик завършек на тази война е свободата и духовното развитие на православния български народ, спасението на неговия език, на културата и на традициите, каза патриарх Кирил.
Той отново сподели, че е благодарен за поканата да посети България, благодари за общото тържество в София, както и за възможността да посети местата, свързани с подвига на руските войници и на българските опълченци.

Преди това - в Синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил", Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи молебен.