Той припомни, че Върховният административен съд спря действието на картата и заяви желание новата карта да се използва като инструмент и при предстоящото подписване на договорите с изпълнителите на медицинска помощ за следващата година.

Запитан за хода на проекта за модернизиране на спешната помощ, финансиран с европейски средства в размер на 163 млн. лв., министър Ананиев каза, че ако има шанса да работи в Министерството на здравеопазването, проектът ще приключи в срок.

Ако едно иновативно лекарство се прилага в една трета от държавите членки на ЕС (9 страни), ние ще бъдем десетата държава и ще внеса законова промяна, каза пред журналисти Ананиев.

Той отново увери, че за новите 27 молекули има алтернативно лечение в България, а за останалите 4 ще се търси възможност за осигуряване на средства, включително и чрез осигуряване на състрадателно лечение за болните или медикаментите ще бъдат осигурени от производителите.

Убеден съм, че ще се спестят милиони левове от спирането на нелегалния реекспорт на лекарства, допълни министър Ананиев.

По отношение на новите молекули и генеричните лекарства Европа е разделена на две мнения, каза още здравният министър и допълни, че в повечето страни има силен натиск на желаещите да въведат нови молекули.

В много от тези страни има мораториум върху иновативни лекарства, но във всички държави се води политика за стабилизиране на финансите на публичните фондове, допълни той.

Той заяви намерението си да се работи сериозно върху национална скринингова програма за онкологични заболявания, както и с предоставените в повече средства за 2018 г. да се увеличи профилактиката в извънболничната помощ, болниците да се съсредоточат към по-качествено здравеопазване, а при лекарствата да се намери баланс между ефекта и разходите.

Анализът на финансовото състояние на болниците е готов и за всяка болница знаем какво трябва да се оптимизира, добави Кирил Ананиев.

По думите му са водени разговори с кредиторите на болницата в Ловеч, с които се е стигнало до определено споразумение, като подобни разговори предстоят и с кредиторите на болницата във Враца.

Същият подход ще препоръчаме и на кметовете на общините, каза още министър Ананиев.