В съобщение на японската агенция Киодо, цитирана от ТАСС и БТА, се отбелязва, че кремацията мое да се състои още днес. По-рано тази сутрин бе съобщено още, че тялото на Ким Чен-нам е било изкарано от болницата в Куала Лумпур в неизвестно направление.

Ким Чен-нам почина на 13 февруари, след като на летището в малайзийската столица Куала Лумпур бе отровен със забранено нервно-паралитично вещество (Ви-екс). За убийството му бяха задържани две жени - виетнамка и индонезийка, които го атакуваха с отровното вещество, преди той да се качи на самолет за Макао.

В Пхенян продължават да твърдят, че починалият в Малайзия е гражданин на КНДР, който по паспорт се казва Ким Чол. Според официалната позиция на КНДР причина за смъртта му е сърдечен пристъп, а не отравяне с химически вещества, както твърди малайзийската страна.

Ким Чен-нам изпадна в немилост спрямо управляващите в своята родина след куриозен опит за бягство в Япония преди 15 г. Малайзийските власти обвиниха Пхенян, че е организирал убийството на неудобния роднина на сегашния севернокорейски лидер и отказаха да предадат тялото му на режима в Пхенян.

Те заявиха, че са готови да предадат тялото на близките му, ако го поискат. Семейството на покойния живее в Макао. Такова искане обаче така и не постъпи.