6 мерки за фирмена защита от кибератаки

stat
15:58  |  18 май 2017 | / Редактор Стоян Гогов /  
Специалистите препоръчват на фирмите да пазят копие от важните си данни Специалистите препоръчват на фирмите да пазят копие от важните си данни
Сн.: ec.europa.eu

Шест незабавни мерки за защита на личните данни трябва да бъдат предприети заради кибератаките, препоръчват от "Ърнст и Янг“.
От компанията съветват всички фирми в България да пригодят системите си към новата европейска директива за защита на данните, предава БНР.

Новите европейски правила за защита на личните данни стават задължителни за всички компании на 25-ти май 2018 година, припомнят от "Ърнст и Янг“.

Основната част от тях е свързана със защитата на потребителите от действията на големите IT компании, като Google и Facebook.

В новите правила обаче е записано, че всяка компания, която обработва по-голямо количество данни, трябва да назначи специалист, който да отговаря за защитата на тази информация.

Освен това, всеки пробив в системата трябва да бъде публично оповестяван в рамките на 72 часа.

От "Ърнст и Янг“ препоръчват още всички компании да направят резервни копия на важната информация и да създадат план за реакция при евентуална кибератака, както и да се подготвят за ситуация, в която губят цялата си информация.

Ако вече част от компютрите им са заразени с т.нар. рансъмуер вируси, какъвто е и WannaCry, те трябва веднага да се изключат от общата мрежа и да се направят резервни копия на данните офлайн.

От компанията препоръчват още внимателно да се подхожда към доказателствата, които в последствие могат да бъдат използвани от разследващите органи и в съда.Последно в Спектър


Радев обречен да трупа точки

Първите 12 месеца на президента Румен Радев показват устойчиви нива на доверие от около 60% и на недоверие – около и под 30%.