Причината за конфликта е платформата Auxionize („Окшънайз"), даваща възможност на застрахователи и брокери да избират най-изгодни цени при прозрачни условия. Пенчев обвини КФН, че тормози негови клиенти, ползващи платформата.

Самият той бил посетен от двама агенти на КФН, които искали да проверят платформата.

Бизнесменът обясни, че още преди време бил предупреден да спре проекта си, защото той засягал големи интереси.

Единият агент беше мъж – Файзи Бекир, а другият – жена – Антоанета Маринова. Казаха, че са от КФН и им е възложено да проверят Auxionize. Разни хора ни бяха обяснявали, че Auxionize уврежда големи интереси, унищожавайки корупцията, и че ще ни смачкат. Казваха ни, че някои застрахователни брокери са мутри и ще платят, за да не им пречим да печелят корупционните си сделки. Затова първата ми мисъл бе, че именно това се случва – поръчкова акция против нас, разказва Пенчев.

Попитах агентите кой ги праща, кой поръчва проверката, а те казаха, че са се самосезирали, допълни той.

Бизнесменът изчисли, че към момента в Auxionize са се случили 16 335 покупки, от които застраховките са само 113. Т.е. едва 6,6 промила от всички сделки като брой. В левове сделките са за 16.5 млн. лв., а застрахователните сделки за 340 хил. лв.

Освен това, за да се видят сделките в сайта, е необходима регистрация. Има вероятност агентите да са попаднали на тези сделки, но тя е сравнима с вероятността маймуна, подскачаща на пиано, да изсвири Пета симфония на Бетовен. Затова не им повярвах за самосезирането. По-късно се оказа, че поръчката идва от Българска Асоциацията на Застрахователните Брокери и с право не съм им повярвал, обясни Пенчев.

Още в началото на платформата Пенчев обяви, че с нея ще сложи край на корупцията във фирмите, които я ползват. Под корупция има предвид това, че често служителите, които се занимават с покупки на стоки и услуги, не са особено мотивирани да търсят най-добрата оферта или пък влизат в нерегламентирани отношения с някои доставчици.

Бизнесменът обеща до Коледа да изкорени корупцията, ако държавата започне да публикува спецификациите на обществените поръчки в неговата онлайн платформа. За това той нямало да иска нито стотинка.

Комисията за финансов надзор веднага отреагира със становище във връзка с обвиненията на Ивайло Пенчев. Според нея има съмнение, че платформата изпълнява функцията на застрахователно посредничество, а тази дейност подлежи на специален лиценз.

Въздържахме се от реакция до днес, тъй като не бихме искали като институция да се включваме в рекламирането на онлайн-платформа, собственост на Ивайло Пенчев, но безпочвените нападки срещу КФН ни принуждават да вземем отношение срещу опитите за подриване авторитета на институцията, казват от комисията.

През последните дни станахме свидетели на ескалиращи словесни атаки на Ивайло Пенчев срещу Комисията за финансов надзор. Първоначално господин Пенчев ни поучаваше как да гледаме „занаята си", което приехме като неподправен хумор. Когато обаче споменатият предприемач отсъди чии интереси отстоява КФН и ни заклейми, че защитаваме „интереса на неконкурентните тарикати и на тези, които се хранят от корупция" словесната игра надмина допустимото ниво на натиск срещу независим регулатор, какъвто е КФН, допълват от институцията.

Според КФН срещу дейността на онлайн-платформата „Окшънайз" е подадена по надлежния ред жалба. Съгласно действащото българското законодателство всяко физическо или юридическо лице може да подаде жалба в КФН, когато смята, че интересите му са увредени. КФН е длъжна да разгледа всяка жалба и да се произнесе по същество, като решенията на комисията подлежат и на последващ съдебен контрол.

Никъде в българските закони не сме попадали на текст, който да ни указва, че бизнес инициативите на господин Пенчев не подлежат на проверки или контрол от страна на оторизираните институции. КФН все още продължава работата си по въпросната жалба и все още няма становище по спора дали предлаганата от спомената платформа услуга представлява или не представлява застрахователно посредничество.