Според комисията предложеният кандидат за председател на КФН отговаря на законовите изисквания. Тя предлага на Народното събрание да разгледа и гласува нейната кандидатура в зала, съобщи "Фокус".

Предложението за Карина Караиванова бе внесено на 20 юли от ПГ на ГЕРБ.

Преди дни НС гласува правила за избор за членове на КФН, които дадоха 5 дни срок на депутатите да направят своите предложения. Още тогава депутати от опозицията намекнаха, че изборът за шеф на КФН е предрешен и това ще бъде Караиванова.

По време на своето изслушване тя заяви, че иска комисията да бъде асоциирана с професионализъм, диалогичност и прозрачност в работата и изрази готовността си към поемане на пълен курс на прозрачност. Според нея е необходимо освен върху с борбата с пазарните манипулации, да се сложи още един фокус в работата на КФН - върху превенцията. Караиванова подчерта, че ще работи активно за развитието на капиталовите пазари. По думите й трябва да се създадат условия за малкия и средния бизнес.

По отношение на заместник-председателите на КФН и техните правомощия, тя посочи, че ако има проблеми, ще бъдат коригирани.

Караиванова обяви, че ще започне изненадващи проверки на посредници извън регулирания пазар, които работят в спешен порядък. Според нея трябва да се повиши доверието на хората в пенсионните фондове.

Тя бе категорична, че ще направи ревизия на решенията от КФН. Според нея е редно, когато се поема управление една структура да има яснота, какво заварва човек, когато стъпи в длъжност.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ изрази убедеността си, че Карина Караиванова ще допринесе за подобряване на работата на КФН и инвестиционната среда в страната.

Депутатът от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов коментира, че е имал възможност да работи с нея и тя притежава добри мениджърски способности и умения за работа в екип.

По отношение на ревизията в работата на КФН обаче Йордан Цонев от ДПС посочи, че ще следят кои точно решения се ревизират.

Васил Велев, председател на АИКБ, приветства заявения диалог на Карина Караиванова с инвестиционната общност, както и възстановяването на правомощията на заместник-председателите на комисията.