Назарбаев добави, че "би изглеждало недемократично", ако той се бе намесил победата му да бъде по-скромна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изборите в неделя отредиха пореден 5-годишен мандат на 74-годишния бивш металург, който е начело на петролодобивната средноазиатска страна още от съветската епоха - той е бивш лидер на местната комунистическа партия от 1989 г.

По данни на казахстанската ЦИК в неделното гласуване са участвали 95,22 на сто от избирателите. Телевизията показа как триумфиращият Назарбаев върви по червен килим, усмихвайки и ръкувайки се, поздравявайки хиляди ентусиазирани свои поддръжници на т. нар. "Форум на победителите" на огромен стадион в столицата Астана.

"Казахстан показа своята политическа култура на целия свят", каза той на поддръжниците си.

На пресконференция по-късно Назарбаев коментира изборния резултат по следния начин:

"Извинявам се, че за супер демократични страни такива резултати са неприемливи. Но нищо не можех да направя. Ако се бях намесил, това би изглеждало недемократично, нали?"

Държавните медии величаят Назарбаев с официалната титла "лидер на нацията".

Конституцията му позволява неограничен брой мандати като президент.

Повечето от отявлените му опоненти са или в затвора, или са избягали в чужбина, отбелязва Ройтерс. Единствените двама негови съперници в изборите бяха слабоизвестен член на комунистическата партия и лоялен бивш провинциален губернатор.