"Причината определено е това, което винаги говорим. Несъобразена скорост, съчетана с неспазване на дистанция", заяви комисар Георги Костов, който отиде на мястото на катастрофата.

Вижте снимки >>>

Първопричината е тежкотоварен автомобил ТИР, който е катастрофирал с движещия се пред него микробус завъртял се е и след това е започнала верижна катастрофа между всички останали участници в движението, които са се движели зад него, коментира той.

Според главния секретар на МВР разлятото масло и нафта е следствие от катастрофата, а не причина за нея.

Инцидентът предизвика километрично задръстване, в което попадна и линейка с донор, бързаща за животоспасяваща операция, съобщи Нова телевизия.

Движението от София до Ботевград по АМ “Хемус” беше отворено малко след 2 часа сутринта на 9 октомври.

Очевидци разказвват

Станислава и съпругът ѝ са сред десетките свидетели на кошмарната катастрофа. Остават невредими, но шокът от преживяното е голям.

"Опитахме се да спрем, но колата не спираше по никакъв начин. Тръгнахме да се удряме в стена, за да може да спре колата и да не се качим върху хората”, обясни Станислава.

"Имаше коли, притиснати между тировете. Страшно беше вътре. Шанс беше, че се измъкнахме и ние живи”, обясни друг свидетел на случилото се.

Часове наред, влекачи измъкваха катастрофиралите автомобили, а линейки извозваха ранените.

10 души са приети в болници

Спасителните екипи са транспортирали до различни болнични заведения 10 души, чието състояние е тежко, но няма опасност за живота им, предаде БГНЕС.

В "Пирогов" е прието 9-годишно момиче с рани в областта на главата. Бременна жена е настанена в болница "Св. Анна" с гръдна травма, съобщи Антон Луков, завеждащ връзки с обществеността в болницата.

"Бременната жена е във втория месец. Докарана е в "Света Анна" с гръдна травма, стабилизирана е, оставена е за наблюдение, тази вечер ще преспи в болницата. Няма опасност за живота ѝ”, каза той.

На 3 септември 2014 г. при верижна катастрофа в тунел "Витиня" в тръбата в посока Варна се удариха два ТИР-а и четири леки автомобила. В една от колите е имало затиснат мъж. Екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението” са срязали ламарините, за да го извадят, но той почина.

Двама загинали на АМ "Тракия"

Тежка катастрофа с двама загинали и двама ранени стана на магистрала "Тракия", съобщиха за Дир.бг от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Пазарджик. Инцидентът е станал на 57-ия километър от магистралата в посока София.

Водачът на лек автомобил е изгубил контрол и колата е излязла извън пътя. Двама души са загинали на място, а други двама са ранени.

АНКЕТА: Можем ли да намалим катастрофите по пътищата?