Ето и каква е черната статистика и как КАТ ще се бори с пътно-транспортните произшествия:

През летните месеци на 2016 г. (в периода 1 юни – 31 август 2016 г.) на територията на страната са настъпили 2283 тежки пътни инцидента, при които са загинали 223 и са ранени 2975 участници в движението по пътищата. 

Най-честите причини за катастрофите: 

През летните месеци основните причини за настъпване на пътнотранспортни произшествия са движението с несъобразена и превишена скорост, навлизането в насрещното движение, отнемането на предимство, управлението на моторни превозни средства при преумора или след употреба на алкохол, или наркотични вещества и техни аналози, неправилни маневри, неправилен превоз на пътници, навлизане в участъци, забранени за движение на определени категории превозни средства или участници в движението - бавно движещи се моторни превозни средства, пътни превозни средства с животинска тяга, велосипеди, пешеходци и др.

Статистиката  показва още: 

Най-голям – 403 е броят на инцидентите, при които е блъснат пешеходец - загиналите са 21, а ранените – 408.

Най-много са загиналите - 44 души при челни удари между моторни превозни средства, като броят на произшествията е 192, а на ранените – 358.

Най-много са ранените – 435 при странично сблъскване между моторни превозни средства – тези произшествия са 299, а ранените – 28.

Най-голям брой тежки пътни инциденти – 2218 са допуснати поради нарушения на водачите. При тези произшествия загиналите са 215 и са ранени 2906 участници в движението по пътищата.

Поради несъобразена и превишена скорост от водачите са предизвикани 798 тежки катастрофи, при които са загинали 105 и са ранени 1104 човека.

При навлизане в насрещното движение при 112 пътно транспортни произшествия, допуснати от водачи, с 39 загинали и 179 ранени.

Поради отнемане на предимство по вина на водачите са настъпили 736 тежки катастрофи, при които са загинали 35 и са ранени 917 участници в движението по пътищата.

При неправилно изпреварване водачите са предизвикали 40 катастрофи, при които са загинали 3 и са ранени 69 човека.

Ето какви мерки предприема ГД "Национална полиция: 

След анализа на пътно-транспортния травматизъм, Главна дирекция „Национална полиция“ предприема серия от превантивни мерки в рамките на акция „Лято“ от 19 юни до 15 септември 2017г. за повишаване пътната сигурност на летовниците и транзитно преминаващите през страната, за улесняване на трафика по основните пътни артерии към курортите и граничните пунктове.

Планирани са дейности за засилен контрол на пътното движение, непрекъснато актуализиране на информацията за възникнали затруднения по участъци със засилен трафик и на входно-изходните артерии на населените места по натоварените маршрути.

Специално внимание контролиращите органи ще насочат към нарушенията с пряко влияние върху пътния травматизъм, към водачите на мотопеди и мотоциклети, а също и към фирмите, предоставящи под наем моторни превозни средства –за предотвратяване на шофирането от неправоспособни.

В населените места контролът ще е съсредоточен в районите с интензивен пешеходен трафик – с изградени или липсващи пешеходни пътеки и участъците на неправилно и рисково пресичане.