Шествието беше съпроводено с молитви на вярващите за здраве и за спиране на катастрофите и жертвите по пътищата. Целта е да спрат тежките пътни инциденти, взели много жертви на магистралния път.

Чудотворната икона се пази в най-стария действащ храм в Мелник, построен през 1708 г. Местните хора не знаят от кога светинята е тук, но всички вярващи са убедени в нейната чудодейна сила. С цел да помага при хорски бедствия и страдания тя е била изнасяна и друг път от храма "Свети Йоан Кръстител" в Мелник.

Стотици вярващи от населените места, през които преминава международният път Е-79 - един от най-натоварените пътни участъци в страната, се помолиха пред нея за Божието благоволение и подкрепата на Божията майка да спрат безразсъдното шофиране и пътните инциденти, които почти ежедневно причиняват щети и страдания.

Вчера с полицейски ескорт чудотворната икона пристигна от Мелник в Кресна, където пренощува в църквата "Свети Иван Рилски". Сутринта тя продължи пътя си след тържествена света литургия в местния храм, отслужена от Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим заедно със свещеници от общините на Неврокопската епархия по поречието на Струма.

На път за Симитли шествието с чудотворната икона спря за молебен и водосвет за здраве и за прекратяване на трагичните събития по пътищата, които вземат десетки жертви, при ханчетата в Кресненското дефиле.

Митрополит Серафим поръси със светена вода пътя.

"Винаги се надяваме на Божието милосърдие и, както и в други случаи, дано така и сега молитвите пред чудотворните икони на Пресвета Богородица, които са ни помагали и избавяли от беди и нещастия, да бъдат чути и Майката Божия да ги пренесе пред своя син и наш Господ, за да се застъпи за нас и ни избави от тези трагични случаи", каза владиката.

Той призова хората да се молят Господ да ни просвещава, за да избягваме всички предпоставки за трагедии.

В ранния следобед много миряни посрещнаха чудодейната светиня в храма "Рождество на Пресвета Богородица" в град Симитли, където иконата ще остане за поклонение до 6 октомври.