В събота Бойко Борисов събра министрите на извънредно съвещание, на което бе обсъден проблемът с тежките катастрофи и загиналите по пътищата у нас. Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че сроковете за предложения за спешни мерки са "много кратки - буквално до понеделник".

Според Георги Янакиев промяната трябва да тръгне от децата.

"За да може да се намалят фаталните инциденти по пътищата, трябва да започнем от началото на изграждането на характера на даден човек - тоест неговия манталитет. В основата на всяко дете, бъдещ водач на МПС, са неговите родители и начинът по който той/тя се възпитават", смята той.

Янакиев предлага Министерство на образованието да направи програми в училищата, където децата да могат да получават първичните знания за безопасността на движението.

Освн това, според автомобилния състезател, учениците могат да се срещат с изявени спортисти по примера на кампанията за пътна безопасност „3500 живота“, която започна преди месец.

"Бих дал идея на министъра на младежта и спорта Красен Кралев да използва всички наши видни и известни спортисти за промотиране и ангажимент към безопасността на движението. Та нали точно тези наши спортисти, вдъхновили много млади, биха били чути от младото поколение. Искаме да намалим смъртността по пътищата - нека да започнем от децата на България", категоричен е Георги Янакиев – младши.

Според него са необходими повече часове по кормуване в шофьорските курсове, в които да се тренира реакцията при различни ситуации, както и сериозни промени при самите курсове към фирмите, извършващи такава дейност, сериозен контрол на инструкторите и контрол на самите изпити.