От пътнотранспортни произшествия в крайпътното пространство умират над 37% от общия брой от загиналите при катастрофи. Това е констатацията на асоциацията, цитирана от БТА. Становището е след проведена в столицата кръгла маса на тема "Опасност от неподвижните препятствия на пътя".

Според председателя на организацията Николай Иванов изключително опасни и тежки последствия са катастрофите в неподвижни препятствия - дървета, рекламни пана, стени, спрели в пътното платно машини, каруци и т.н. През миналата година от удари в подобен тип неподвижни препятствия са загинали 165 души, като тези произшествия са с два пъти по-тежки последици, уточняват от организацията.

Особен риск за безопасността на движението са билбордовете с рекламна цел - те отвличат вниманието на водачите от една страна, а от друга представляват опасност от сблъсък, отбелязва Иванов.

В редица европейски страни се прилага строго законодателство по отношение разполагането на рекламни съоръжения, припомня председателят на асоциация "Пътна безопасност" Николай Иванов. В Швейцария са забранени рекламите по магистрали и пътища, както и всякакви реклами и съобщения, които водят до объркване със сигнали и маркировки. В Германия се забранява каквато и да е текстова, светлинна или звукова реклама по пътищата. Абсолютно защитена зона от реклами и други съобщения са 100 метра от двете страни на пътя при автомагистралите. В Чехия има защитна зона от 250 метра от автомагистрала или високоскоростна магистрала и 50 метра от първокласен път, а разрешително за поставянето на рекламни съоръжения се издава от пътната администрация за не повече от 5 години. В Словакия също има законодателна забрана за разполагането на рекламни съоръжения на не по-малко от 100 метра от пътя ("охраняема полоса"). Във Франция извън градските райони реклами и билбордове по републиканските, окръжните и местните пътища са забранени от двете страни на 20 метра ширина, измерени от външния ръб на шосето.

Експерти на асоциацията предлагат и редица препоръки към съответните институции за подобряване условията в крайпътното пространство у нас и за намаляване на тежките катастрофи с неподвижни препятствия на пътя. Сред тях са искане да се издаде Наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с технически правила за приложение на ограничителните системи по републиканската пътна мрежа, приети от Агенция "Пътна инфраструктура" през 2010 г. Акцентира се на внасянето в парламента на конкретни текстове за промени в Закона за пътищата, с които да се забрани поставянето на рекламни съоръжения край пътищата, както и въвеждането на строг регламент при поставянето на рекламни билбордове по пътищата на България.

Настоява се Агенция "Пътна безопасност" да извърши инспекция на крайпътните препятствия у нас с цел тяхното обезопасяване и сигнализиране заради изключително високата смъртност. Иска се и незабавен демонтаж на незаконно поставените рекламни съоръжения, както и на тези, за които рекламодателите не плащат такси за експлоатация.

Междувременно само вчера трима души са загинали, а двама са тежко ранени при две катастрофи, станали в рамките на 2 часа в Пазарджишко, съобщиха от Областната дирекция на МВР. При първата катастрофа между селата Капитан Димитриево и Радилово лека кола се е ударила в крайпътно дърво. Загинали са двама мъже на 45 и 29 години. Два часа по-късно на пътя между Батак и Ракитово е станал втори инцидент. Шофьорът на "Опел Астра" се блъснал в кон, намиращ се на пътното платно, а след това в бетонна стена. В резултат на удара водачът - 56-годишен мъж от Пещера, е починал на място.

У нас за последното десетилетие при катастрофи са загинали близо 9 000 души, а около 100 хиляди са ранените при пътни инциденти по пътищата.

В световен мащаб около 1,3 милиона годишно са жертвите на катастрофи, а ранените са над 50 милиона. През 2009 г. в рамките на Европейския съюз са отчетени загуби вследствие на катастрофи по пътищата в размер на 180 милиарда евро.

От октомври 2005 г. Генералната асамблея на ООН призовава правителствата по света всяка година да отбелязват третата неделя от месец ноември като Световен ден в памет на жертвите от катастрофи по пътищата.