Още преди дни известният адвокат правозащитник Михаил Екимджиев коментира в интервю за Дир.бг, че това е форма на задържане и ограничаване на правото на лична свобода, което не е предвидено в Закона за движение по пътищата. Той подчерта, че за да бъде прилагано законно, задължително трябва да бъде изрично предвидено в закон, в който да се опише в кои точно случаи ще важи и какви права имат полицаите, за да не злоупотребяват. 

Днес на въпрос дали не се притеснява от това, министърът Радев коментира пред Нова телевизия:

"Винаги може да има някой, който да злоупотреби, но за нас е много по-важно да няма жертви на пътя, дори някой невинен може да пострада с това разхождане до РПУ-то, ако това е цената да спасим човешки живот. Затова си го позволяваме. Но аз се надявам, че няма бъде така, помолил съм всичко да бъде по правилата

Желанието ни е точно обратното - тези, които драстично нарушават правилата - карат с превишена скорост, засичат автомобили - и после ги гоним по какви ли не начини -да го направим и на ръба на закона и да ги разходим дори до РПУ, но да дойдат там и да дата обяснения".

Новите мерки бяха разпоредени от главния секретар на МВР след жестоката катастрофа край Микре, при която при която при челен удар между бус с незрящи и камион загинаха 9 души, а 19 бяха ранени. 

Радев: За катастрофите има други виновни преди МВР

АНКЕТА: 
Можем ли да намалим катастрофите по пътищата?