Трагедията се разиграла вчера вечерта. Девойките пътували в каросерията на камион, за да участват в традиционния ежегоден Танц на тръстиките. Той трябваше да се състои в понеделник.

По време на Танца на тръстиките полуголи девойки от Свазиленд танцуват пред краля на страната Мсвати Трети. Танцът е ритуал, който привлича туристи от цялата страна и от чужбина. В него участват десетки хиляди девойки. Кралят на Свазиленд, който е полигамен, си запазва правото по време на танца да си хареса едно от танцуващите момичета и да се ожени за него.

Последната си четиринадесета съпруга Синдисва Дламини той избра на танца на тръстиките през 2013 г.

Катастрофата, в която загинаха 38-те момичета, стана на пътя между градовете Мбабане и Манзини, които са двата най-големи града в страната. Камионът, с който пътували момичетата, се врязал в задната част на кола, спряла на пътя. Някои от девойките излетели от каросерията и били премазани от други превозни средства.

Кралят на Свазиленд определи случилото се като трагедия за цялата нация. Правозащитни организации в Свазиленд призоваха монарха да помогне финансово на семействата на жертвите за организирането на техните погребения и да анулира тазгодишния Танц на тръстиките.

Мсвати Трети се възкачи на престола през 1982 г. след кончината на баща си. Той властва с помощта на прокралски парламент в една страна, в която многопартийният модел е забранен.