Мариян бе пометен от джип "Порше Кайен", шофиран от 24-годишен турски студент по медицина.

Катастрофата стана
на Околовръстния път в близост до бул. "България". Младежът заедно с приятеля си Явор се опитвали да помогнат на своя приятелка, чиято кола аварирала. Отбили колата си зад нейната и пуснали аварийните светлини.

Мощният джип ударил спрените в дясната лента коли, а след това помел Мариян, който успял да спаси приятеля си Явор, като го е изблъскал встрани.

Шофьорът на поршето е карал в същата лента и не е успял да спре, защото в съседното платно с нормална скорост се движела каравана с германско семейство. Турският студент твърди, че не е карал бързо, „само” с 80-90 км/ч. Пробата му за алкохол е отрицателна.

Мариян е откаран във Военномедицинска академия с тежка черепно-мозъчна травма. Претърпява петчасова операция, но състоянието му е критично.

Въпреки усилията на лекарите младежът изпада в мозъчна смърт и неговите близки дават съгласие за трансплантиране на органите му, съобщиха от ВМА.

Чернодробната трансплантация е извършена във ВМА от екипа на проф. Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА. Рецепиентът е 41-годишен мъж, с декомпенсирана цироза.

Бъбреците са трансплантирани в Александровска болница на двама мъже - на 32 и 49 години. Сърдечната трансплантация е била извършена в болница "Света Екатерина".

Четиримата реципиенти са в добро постоперативно състояние.