Най-малко един човек загина и над 100 бяха ранени при железопътна катастрофа на гарата в Хоубоукън, в североизточния американски щат Ню Джърси, съобщи телевизия Ен Би Си, цитирана от ТАСС и БТА.

Вижте снимки >>>

Много от пострадалите останаха блокирани след инцидента.

Според източници на Ен Би Си разследващите органи не изключват хипотезата за умишлена повреда или тероризъм като причина за катастрофата.

По-рано друга американска телевизия, Си Ен Ен, съобщи, че към 8,45 ч. (15.45 ч. българско време) по неизвестни причини крайградски влак не намалил скоростта си при подхода към гарата. Тогава се съобщаваше за трима загинали.

Композицията с около 250 пътници излязла от релсите с пълна скорост и се врязала в перона, разрушавайки металните колони на навеса.

Кадри от вътрешността на покритата гара показаха преобърнати вагони, наглед без повреди. Част от покрива над пероните е рухнала.

Композицията не е била снабдена с технология за снижаване на скоростта. Понастоящем железниците в САЩ изпълняват разпореждане на федералните власти да се снабдят с т.нар. "системи за позитивен контрол" върху влака, но работата в тази насока това върви бавно. Крайният срок за съобразяване с разпоредбите бе многократно променян и сега е 31 декември 2018 г.

Говорител на медицинския център в Джърси Сити каза, че там са настанени 51 от ранените. Трима от тях са със сериозни травми, осмина са в по-добро състояние, а останалите имат леки наранявания. Двайсет и двама пациенти са приети в болница Хоубоукън, трима от които с фрактури, а другите - с натъртвания и порезни рани.

Повечето от сериозно пострадалите са се намирали в първия вагон, върху който е паднала покривната конструкция.

Заради катастрофата губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо отмени пътуването си за Израел за погребението на Шимон Перес, добави АП. Куомо поясни, че сред пострадалите има много нюйоркчани и че той ще посети местопроизшествието заедно с губернатора на Ню Джърси Крис Кристи.

Губернаторът на Ню Джърси пък каза, че машинистът на влака е тежко ранен, но е в съзнание и сътрудничи на властите, разследващи катастрофата, предаде Франс прес.

Хоубоукън се намира на западния бряг на река Хъдсън, срещу манхатънските квартали "Гринич вилидж" и "Челси". Гарата е на крайбрежната алея, северно от изхода на тунела "Холанд" под реката.

Пътуващите от щата Ню Джърси за град Ню Йорк обикновено използват гарата в Хоубоукън, за да се прекачат на друг влак или на ферибот за Манхатън, посочват агенциите.